Situasjonen i Sør-Sudan – seminar 6. mai 2021

Norges rolle i FNs sikkerhetsråd og muligheten for å stille de sør-sudanske topplederne for Den internasjonale straffedomstolen i Haag – seminar 6.5.2021 kl.18.00 på Zoom. NB! Påmelding.

Arrangør: Det Norske vitenskaps-Akademi.

Dette møtet vil drøfte den prekære politiske, humanitære og menneskerettslige situasjonen i Sør-Sudan, demokratiets manglende forutsetninger i landet og diskutere muligheten for å stille lederne i landet til ansvar for menneskerettighetsbrudd og krigsforbrytelser i landet. Norge har hatt et tungt engasjement i Sør-Sudan gjennom flere tiår, og siden Norge nå er medlem av FNs Sikkerhetsråd, påhviler det Norge et stort ansvar for å sette konflikten og Sør-Sudans ledere på agendaen. Seminaret vil konkret belyse mulighetene for å få stilt president Salva Kiir og visepresident Riak Machar for Den internasjonale straffedomstolen i Haag.

Demokratiserien illustrasjon

Program

Anders Breidlid: Sør-Sudan etter uavhengigheten i 2011
Tomm Kristiansen: Hvorfor er Sør-Sudan i krise? Erfaringer fra grasrota i Sør-Sudan og demokratiets manglende forutsetninger
Regina Gai: Sør-Sudan sett fra innsiden. Jurist og tidligere diplomat for Sør-Sudan i Nairobi.
Cecilie Hellestveit: Hvilke mekanismer må være på plass for at sør-sudanske ledere kan stilles til ansvar for forbrytelsene i landet i FNs sikkerhetsråd og ved Den internasjonale straffedomstolen i Haag?

Kommentarer fra Hilde Frafjord Johnson, tidligere FNs spesialutsending til Sør-Sudan, Peter Natana, representant for National Salvation Front i Skandinavia og Marit Hernæs, leder i Støttegruppa for Sudan og Sør-Sudan.

Mer informasjon og påmelding

Om innledere og kommentatorer

Bilde
Portrett av professor Anders Breidlid
Anders Breidlid. Foto: OsloMet

Anders Breidlid er professor ved OsloMet og har tidligere jobbet for Kirkens Nødhjelp i Sør-Sudan. Han er forfatter/redaktør for den første historieboka om Sør-Sudan: A Concise History of South Sudan (siste utgave 2014).

Bilde
Portrett av Tomm Kristiansen
Tomm Kristiansen. Foto: Wikipedia Commons

Tomm Kristiansen er journalist og forfatter, og best kjent som NRKs mangeårige afrikakorrespondent. Fra 2006 til 2008 var Kristiansen rådgiver for Sør-Sudans president Salva Kiir.

Bilde
Regina Gai
Regina Gai

Regina Gai er opprinnelig fra Sør-Sudan og er jurist med en LL.M i Public International Law fra UiO.  Diplomat, og tidligere nestleder for Sør-Sudans ambassade i Nairobi Kenya.

Bilde
Portrett av Cecilie Hellestveit
Cecilie Hellestveit

Cecilie Hellestveit er konfliktforsker og forfatter. Hun er jurist og statsviter med doktorgrad om folkerettens regler for borgerkriger. Hun gav i 2020 ut boka Krigens folkerett – Norge og vår tids kriger sammen med Gro Nystuen, og arbeider for tiden med en bok om forhandlingsprosesser i folkeretten.

Bilde
Portrett av Hilde Frafjord Johnsen
Hilde Frafjord Johnsen

Hilde Frafjord Johnson har vært FNs spesialutsending i Sør-Sudan og tidligere utviklingsminister i begge regjeringene til Kjell Magne Bondevik. Hun har også vært visedirektør i UNICEF.

Bilde
Peter Natana
Peter Natana

Peter Natana er en uavhengig konsulent fra Sør-Sudan og arbeider med demokratibygging, migrasjon og integrering. Han arbeidet tidligere for the Oslo Center for Peace and Human Rights.

Marit Hernæs er leder for Støttegruppa for Sudan og Sør-Sudan, tidligere lærer og har hatt flere internasjonale oppdrag for UNHCR og UNICEF og for Norsk Folkehjelp i Sør-Sudan og Sudan

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *