Sørsudansk opprørsgeneral: – Avtalen fra 2018 er død

Hentet fra  Panorama-nyheter 31.3.2025 av Maren Sæbø, Frilans-journalist.

Sammenbruddet i Sør-Sudan viser svakheten i avtalen fra 2018, mener opprørsgeneral Thomas Swaka Cirillo.

 

Den siste måneden har det igjen vært urolig i Sør-Sudan etter at en selvforsvarsmilits, kjent som The White Army, angrep regjeringshæren nordøst i landet.

Landets president Salva Kiir har beskyldt opposisjonen, ledet av visepresident Riek Machar, for å stå bak angrepene. Visepresidenten selv og konen, innenriksminister Angelina Teny, er satt i husarrest.

I praksis betyr det at fredsavtalen underskrevet i Khartoum i Sudan i 2018, og som blant annet stipulerte en maktdeling i Juba og en integrering av de forskjellige styrkene, er forlatt. Det kommer ikke overaskende på en av landets siste gjenværende opprørsgeneraler Thomas Swaka Cirillo.

– Så vi har fått rett, dette er en mislykket avtale. Og fremfor alt er det ingen politisk vilje fra regjeringen i Juba under Salva Kiir, og SPLM ved makten, til å iverksette denne avtalen. Alle observatører vurderer det slik at det bare er ti prosent av avtalen som er gjennomført. Og for øyeblikket snakker vi ikke engang om det, med tanke på krisen i landet, sier Cirillo til Panorama.

Han har null tiltro til regjeringen i Juba.

– Vi kjenner Juba, vi kjenner disse myndighetene. De fleste skjønner jo, og har visst en stund, at denne avtalen alt er død, sier han.

Sør-Sudans fredsavtale

  • The Revitalized Agreement for Resolution of Conflict in South Sudan (R-ARCSS) ble underskrevet av partene i Khartoum i 2018. Den bygget på en tidligere avtale fra 2015, som ble brutt i 2016.
  • Avtalen innebærer en maktdeling mellom flere sørsudanske fraksjoner, hvorav de to største, SPLM-in government og SPLM-in opposition, var hovedantagonister i borgerkrigen mellom 2013–2018. Ifølge avtalen skulle en overgangsregjering i løpet av en femårsperiode forberede og avholde et valg, samt integrere flere hærstyrker som sto i landet.
  • Svært lite av det avtalen skisserer er bitt gjennomført utover maktfordelingen. Det er gjort et forsøk på å opprette en felles nasjonal hær, men dette arbeidet har gått sakte. Det lovede valget er blitt skjøvet på flere ganger, og det er heller ikke gjennomført tiltak som muliggjør et valg.
  • President Salva Kiir, som representerer SPLM-IG, har ført en såkalt «stort-telt»-politikk, der stadig nye fraksjoner er brakt inn i styre og stell mot løfte om posisjoner i Juba.
  • To parallelle prosesser har vært ført for å få gjenværende opprørsfraksjoner om bord – en i Roma under overoppsyn av Sant Egedio og en i Nairobi, Tumaini-initiativet.

Brøt med president Kiir

General Thomas som han ofte kalles, leder South Sudan Opposition Movement Alliance og opprørsstyrken National Salvation Front (NAS). Men før han dannet NAS, satt han i hærledelsen i Juba. Krigsutbruddet i 2016 og den påfølgende krigen i Cirillos hjemtrakter i Ekvatoria førte til at han brøt med Kiir og dannet sin egen bevegelse i 2017.

I slutten av mars, mens situasjonen ble stadig mer tilspisset i Juba, var Cirillo innom Oslo, etter å ha vært i Roma der ett av flere forsøk på å få slutt på konflikten foregår.

Opprørsgeneralen er kritisk til at et av landene som i 2018 fungerte som gudfar for avtalen, Uganda, nå har sendt tropper til Juba, tilsynelatende for å bistå den sørsudanske hæren, SSPDF.

– Det er det verste av alt, at Salva og gruppen hans har invitert utenlandske styrker som nå deltar i krigen i Sør-Sudan. Uganda skal være en av garantistene for fred, men de er nå involvert, sier han.

Intern maktkamp

Cirillos skepsis til avtalen fra 2018 får delvis støtte av observatører. Sendrektighet i prosessen og mangel på politisk vilje, fra flere parter, har bidratt til at svært lite av det avtalen skisserer opp, har vært gjennomført.

Blant annet skulle det ha vært arrangert et valg, som er blitt utsatt flere ganger. Det har også gått sakte med forsøkene på å integrere Machars tidligere styrker, og flere andre fraksjoner, i den nasjonale hæren.

I tillegg har Sør-Sudan vært hardt rammet av krigen i nabolandet Sudan, som blant annet har forstyrret oljeeksporten fra landet. Sør-Sudan hadde problemer med å betale lønninger alt før oljeeksporten ble rammet, og mange statsansatte har nå ikke fått lønn på nærmere halvannet år.

Det foregår også en maktkamp innad i Kiirs krets og parti, om hvem som skal ta over for den aldrende presidenten. I opptakten til den pågående politiske krisa utnevnte Salva Kiir sin egen svigersønn, Benjamin Bol Mel, til visepresident.

– Kiirs ansvar

Siden 2018 har NAS, ledet av Cirillo, drevet en lavintensitetskrig i Ekvatoria, sør og øst for hovedstaden Juba. Men opprørsgeneralen vil ikke ta på seg ansvaret for usikkerheten i Sør-Sudan.

– Bidrar ikke NAS og andre til uroen blant folk i Sør-Sudan?

– Først og fremst, det som skaper frykt hos folk – det er selvfølgelig Salva Kiir og regjeringen hans som er ansvarlig for denne situasjonen. Så folk i Sør-Sudan eller det internasjonale samfunnet, bør rette dette spørsmålet til presidenten, sier Cirillo.

– Å bringe våpnene til taushet uten å løse årsaken til konflikt, vil ikke fungere. Det er som om du er syk med malaria, og så får du paracet for å ta feberen og symptomene på malariaen. Men malariaen er der og øker, og den vil definitivt ta livet av pasienten. Slik er situasjonen i Sør-Sudan. Vi ber regionen, vi ber det internasjonale samfunnet om å gi pasienten i Sør-Sudan medisin som virker, slik at sykdommen i samfunnet vårt blir kurert, i stedet for å gi oss paracetamol og kalle det fred, fortsetter han.

– Det er mye annet som krever oppmerksomhet nå, hvorfor skal verden bry seg om Sør-Sudan?

– Hvis Sør-Sudan begynner å gå i oppløsning, vil det være for sent å bringe landet tilbake. Og en slik oppløsning vil påvirke hele regionen. Og selvfølgelig påvirker det den regionale og internasjonale freden. Det kommer til å påvirke oss alle. Så vi vil fortsette å appellere til omverdenen. Samtidig må folket i Sør-Sudan selvsagt ta spørsmålet om sin egen eksistens og overlevelse i egne hender, slik at de kan fortsette kampen sin.

Kilde: Sør-Sudan: Fredsavtalen fra 2018 erklært død av opprørsgeneral

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *