Nå dør barn i Sør-Sudan på grunn av Trumps bistandskutt

Panorama-nyheter  10.4.2025 av Tor Aksel Bolle

Fem sørsudanske barn døde nylig etter at de måtte gå i tre timer i ekstrem varme for å få behandling for kolera, opplyser Redd Barna. Dødsfallene er blant de første som kan knyttes direkte til amerikanske bistandskutt, mener organisasjonen.

 

Åtte sørsudanere, fem av dem barn, døde i mars etter å ha gått tre timer i steikende sol, opplyser Redd Barna. Temperaturen var på rundt 40 grader, og de hadde ikke tilgang til rent vann, skygge eller medisiner. Barna og de voksne var på vei til byen Okobo i staten Jonglei for å få behandling for kolera, som nå sprer seg i Sør-Sudan.

Ifølge Redd Barna er dette blant de første dødsfallene som kan knyttes direkte til bistandskuttene beordret av USAs president Donald Trump, skriver Al Jazeera. 

Redd Barna drev tidligere 27 helsesentre i Jonglei, sentralt i Sør-Sudan. Etter Trumps bistandskutt har sju senter blitt stengt helt, mens 20 har måttet redusere driften betydelig. Rundt 200 av de totalt 600 lokalt ansatte har mistet jobben.

Kolera kan gi en akutt form for diaré som kan behandles med antibiotika og væsketilførsel, men som kan være dødelig i løpet av få timer hvis den ikke behandles.

– Verden burde reagere

Et transporttilbud, som ble finansiert av USA, fraktet tidligere alvorlige koleratilfeller til sykehus. Dette tilbudet er nå lagt ned. Og det var det som tvang de fem barna og tre voksne til å begynne å gå i 40 graders varme i håp om å få medisinsk hjelp.

– Verden burde reagere med moralsk raseri over at beslutninger tatt av mektige personer i andre land har ført til at barn dør i løpet av bare noen uker, sa Christopher Nyamandi, landdirektør for Redd Barna i Sør-Sudan.

Organisasjonen har tidligere anslått at opptil 12 millioner barn og deres familier rammes av den amerikanske bistandsfrysen. De har måttet legge ned programmer i 40 land.

– Et svik av historiske dimensjoner, sa generalsekretær Henriette Westhrin i Redd Barna Norge tidligere i år om Trumps bistandskutt.

Elon Musk, verdens rikeste mann og spesialrådgiver for president Trump, har tidligere hevdet at de amerikanske bistandskuttene ikke har resultert i dødsfall.

USA: Støtter ikke korrupsjon

USA betalte i 2024 rundt 40 prosent av verdens humanitære bistand, men USAs andel blir langt mindre i år. Både forskere og en rekke organisasjoner har advart om at bistandskuttene – inkludert kansellering av over 90 prosent av kontraktene til det amerikanske utviklingsbyrået USAID – kan føre til at millioner av mennesker mister tilgang til livsviktig hjelp.

Det amerikanske utenriksdepartementet opplyser til Al Jazeera at de ikke har informasjon om de rapporterte dødsfallene i Sør-Sudan. En talsperson insisterte på at mange av de USA-finansierte nødhjelpsprosjektene i landet fortsatt er i drift, men anklaget samtidig landets ledere for å misbruke utenlandsk bistand.

– Selv om livsviktige nødhjelpsprogrammer fortsetter, kan vi ikke med god samvittighet be amerikanske skattebetalere om å støtte bistand som i praksis subsidierer uansvarlig og korrupt oppførsel fra Sør-Sudans politiske ledelse, sier en talsperson for amerikanske myndigheter til nyhetsbyrået Reuters.

Sør-Sudans myndigheter har vedgått at korrupsjon er et stort problem, men benekter konkrete anklager, blant annet mot president Salva Kiirs familie.

Også andre kutter

På grunn av bekymringer knyttet til korrupsjon leveres mesteparten av nødhjelpen til Sør-Sudan gjennom frivillige organisasjoner.

I tillegg til amerikanske bistandskutt har også kutt fra andre givere ytterligere ført til redusert nødhjelp i Sør-Sudan. Redd Barna forventer at deres budsjett i landet vil falle fra 50 millioner dollar i fjor til 30 millioner dollar i år.

Mer enn en tredjedel av Sør-Sudans 12 millioner innbyggere er drevet på flukt av konflikt eller naturkatastrofer. FN har advart om at kamper i nordøst kan presse landet mot en ny borgerkrig.

En koleraepidemi ble erklært i Sør-Sudan i oktober i fjor. Ifølge FN ble rundt 40.000 tilfeller og 700 dødsfall registrert mellom september og mars. Omtrent halvparten av de som er rammet er barn under 15 år.

 

Kilde: Redd Barna: Nå dør barn i Sør-Sudan på grunn av Trumps bistandskutt

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *