Hentet fra Panorama-nyheter 9.4.2025 av Maren Sæbø
Fredsavtalen er død og begravet, mener den sørsudanske opposisjonslederen Pagan Amun. Nå ser han ingen annen utvei enn å lede en væpnet opposisjon mot regimet i Juba.
Pagan Amun har det siste året ledet opposisjonens forhandlinger med regjeringen, som har foregått i nabolandet Kenya. Men etter de siste ukenes hendelser i Sør–Sudan, ser han ingen annen utvei enn å gjenoppta krigen.
– President Salva Kiir iscenesatte i februar 2025 et kupp mot sitt eget parti, SPLM, og utnevnte Benjamin Bol Mel til visepresident for å erstatte Dr. James Wani Igga. Det er et kupp mot SPLM, og med det har han fullstendig ødelagt SPLM som organisasjon, sier Pagan Amun.
Han er i Oslo et par uker etter at Sør-Sudans visepresident Riek Machar ble satt i arrest i Juba, noe som av mange ble tolket som det endelige dødsstøtet mot fredsavtalen fra 2018.
– Sør–Sudans Khomeini
For veteranen Amun, som har vært en sentral person i sørsudansk politikk i flere tiår, ble støtet derimot satt inn noen uker før, i første halvdel av februar.
Da byttet president Kiir ut to av sine visepresidenter, og flere ministre, uten å ta hensyn til maktfordelingsnøkkelen som ligger innbakt i fredsavtalen.
At presidenten innsatte sin egen svigersønn, og mannen som de siste årene har styrt en stor del av Sør-Sudans finanser, Benjamin Bol Mel, som visepresident, er upopulært langt inn i partiet Kiir selv styrer. Og helt uakseptabelt for opposisjonen. Bol Mel er for mange selve symbolet på kleptokratiet i Juba, etter at han har hatt overoppsyn med oljeinntektene en tid, forklarer han.
– Utnevnelsen er også en del av en arvefølgeplan, der Bol Mel veldig snart vil bli erklært som Kiirs etterfølger. I første omgang vil han begynne med å bli fungerende president når presidenten forlater landet for å få medisinsk hjelp. Så vil Kiir komme tilbake og heve seg over presidentskapet og bli en slags øverste leder, en slags Sør–Sudans Khomeini. Han vil stå over grunnloven og over presidenten, mener Amun.
Ledet forhandlingsteam
Amun har selv en lang karriere i sørsudansk politikk. Han deltok i forhandlingen som ledet fram til fredsavtalen i 2005, og satt i Kiirs første regjering etter uavhengigheten i 2011. Senere ble han satt i husarrest og arrest.
I 2015 var han tilbake som generalsekretær i SPLM, og skrev under på den første fredsavtalen med opposisjonen det året. Senere gikk han i eksil, etter det han oppfattet som alvorlige trusler.
To uker før visepresident-rokkeringene i Juba, ledet Pagan Amun opposisjonens forhandlingsteam i Kenyas hovedstad Nairobi. Det såkalte Tumaini-initiativet har forsøkt å få flere sørsudanske fraksjoner om bord i den fredsavtalen som nå er forlatt. Det var altså like etter at Kiirs representanter forlot forhandlingene Nairobi, at presidenten byttet ut visepresidenter.
– Vi er i krig
Dermed er heller ikke Amuns nye opposisjonsallianse – Unites Peoples Alliance (UPA), stiftet så sent som i januar, en del av videre forhandlinger.
Nå velger UPA en annen vei, ifølge Amun.
– Vi er i krig med regjeringen i Sør-Sudan, som opposisjon. Ikke bare UPA, men hele opposisjonen, understreker Amun.
Koalisjonen han leder inkluderer flere fraksjoner som har væpnet personell. I tillegg nevner han troppene til den nå arresterte Machar, og styrker i Ekvatoria, under ledelse av Thomas Cirillo, som også nylig var i Norge.
– Alle som er imot regjeringen nå, er tvunget til å kjempe, for regjeringen er ikke innstilt på dialog. Og når regjeringen ikke vil snakke, er de ikke villige til å iverksette noen avtale. Så det er ikke engang noe poeng i å komme til enighet med regjeringen hvis man ikke er sterk nok på bakken, sier Amum.
Tror på Norge
I Sør-Sudan har det vært spent de siste ukene, mens meglere fra regionen og Den afrikanske unionen (AU) har besøkt Juba i et forsøk på å løse den politiske krisen. Så langt har ingen av utsendingene lyktes i å få tilgang til visepresident Machar, som er i husarrest.
I andre deler av landet, har det vært trefninger mellom den nasjonale hæren SSPDF og personell fra opprørsgruppa SPLA-IO, samt selvforsvarsgrupper kjent som The white army. Selv om situasjonen i Juba synes stadig mer fastlåst, mener Amum at den såkalte troikaen, bestående av Norge, Storbritannia og USA, fortsatt kan spille en viktig rolle.
– Ja, troikaen spiller absolutt en stor rolle. Norge som folk og som regjering har gitt folket i Sør-Sudan solidaritet og støtte i veldig, veldig lang tid. Jeg tror ikke Norge vil trekke seg ut, og hvis det gjør det, vil det sannsynligvis være det siste landet som trekker seg ut, sier Amun.
Avhengig av bistand
De massive kuttene i amerikansk bistand har blottlagt akkurat hvor bistandsavhengig Sør-Sudan er. Ved siden av å være en stor nødhjelpsmottaker, er blant annet helse- og utdanningssektoren i landet helt avhengig av internasjonale givere.
Myndighetene i Juba er for øyeblikket verken villig eller i stand til å gi Sør-Sudans befolkning helt grunnleggende tjenester.
Sør-Sudan fikk rundt 825 millioner kroner i bistand fra Norge i 2022. Etter de amerikanske kuttene er Norge igjen en av landene som gir mest bistand til det afrikanske landet.
– Det er stor «givertrøtthet» i det internasjonale samfunnet i forhold til Sør-Sudan. Er du redd for at resten av giverne, inkludert Norge, blir lei og trekker seg ut?
– Jeg ser den, det er en verden i alvorlige problemer nå. Men jeg er overbevist om at den investeringen Norge har gjort i Sør-Sudan, gjør at dere blir. Det blir jo et valg, om dere skal støtte det som er, eller støtte en endring som kan bane vei for et demokratisk og fredelig Sør-Sudan.
I tiden som kommer skal Amun lede UPA, som ifølge han selv, er gått fra å være en opposisjonsallianse til å bli en opprørshær
– Min jobb er å være øverstkommanderende for alt dette, sier han.
Kilde: Sør-Sudan i krise: Han leder væpnet opposisjon mot regjeringen