Sjokkerende FN-rapport fra Sør-Sudan – Aftenposten
I løpet av fem måneder i fjor registrerte FN mer enn 1300 voldtekter i bare den ene av landets ti delstater.
En ny rapport om Sør-Sudan som FNs høykommissær for menneskerettigheter (OHCHR) står bak, avdekker en rekke brutale brudd på menneskerettighetene i republikken. Blant annet en brent jord-taktikk som myndighetene i landet står bak samt målrettede angrep på sivilbefolkningen der drap, voldtekt og plyndring er blant overgrepene.
En kvinne som ifølge Al-Jazeera skal ha forklart seg for FN skal ha fortalt at hun ble avkledd på veien og voldtatt av fem soldater foran barna sine. Deretter ble hun voldtatt igjen av flere menn inne i et buskas like ved. Etter gjengvoldtekten oppdaget hun at barna hennes var borte.
– Myndighetene er verst
Selv om alle parter i konflikten i landet har begått alvorlige og systematiske voldshandlinger mot sivile etter at den væpnede konflikten brøt ut i desember 2013, er det ifølge FN-rapporten landets myndigheter som har stått bak de fleste overgrepene i løpet av 2015.
Mengden med seksuelle overgrep som våpen og metode er spesielt sjokkerende, ifølge rapporten. I perioden april til september i fjor registrerte FN mer enn 1300 voldtekter, og det bare i én av landets ti delstater.
Voldtekt som betaling
OHCHR melder at troverdige kilder opplyser at kjempende grupper som samarbeider med myndighetene har fått tillatelse til å voldta kvinner som en slags belønning. Men også andre grupper og kriminelle gjenger begår voldtekt mot kvinner og unge piker.
– Mengden og typer av seksuelle overgrep, i hovedsak begått av myndighetenes SPLA-styrker og myndighetstro militsia, er beskrevet i grusomme detaljer. Det virker tilfeldig, men er kalkulert opptreden blant dem som slakter sivile og ødelegger deres hjem og ruinerer deres livsgrunnlag, uttaler FNs høykommissær for menneskerettigheter, Zeid Ra`ad Al Hussein, om rapporten.
– Kun et øyeblikksbilde
– Imidlertid er mengden av voldtekter og gjengvoldtekter i denne rapporten bare et øyeblikksbilde av virkeligheten. Situasjonen for menneskerettighetene i Sør-Sudan er en av de verste i verden, med omfattende bruk av voldtekt som terror og som våpen. Likevel har det mer eller mindre pågått under radaren for det internasjonale samfunnet, sier Zeid Ra`ad Al Hussein.
– Må forhandle med overgriperne
– Dette bekrefter at voldtekter og overgrep blir brukt som våpen i konflikten. Landets økonomi er i kollaps, oljeprisen stuper, og presidenten har samtidig lovet offentlig ansatte 300 prosent lønnsøkning, sier seniorrådgiver Odd Evjen i Kirkens Nødhjelp.
Han slår fast at det internasjonale samfunnet er i klem, der dilemmaet er at det må forhandles med de to som står bak overgrepene mot sivilbefolkningen – president Salva Kiir og tidligere visepresident Riek Machar.
– Løsningen på konflikten ligger i at Machar kommer tilbake som visepresident i hovedstaden Juba med sine sikkerhetsstyrker, og at en overgangsregjering kommer på plass. Det vil koste mye, sier Evjen.
– Hvis konflikten får fortsette, vil landet fragmenteres ytterligere, advarer Evjen.