Tidligere Lundin-topper tiltalt for medvirkning til menneskerettighetsbrudd i Sudan

Hentet fra E24 | Av Maiken Svendsen og Kristine M. Stensland (Stavanger Aftenblad)

I en pressemelding skriver påtalemyndighetene i Sverige at de har tatt ut tiltale mot to personer for medvirkning til menneskerettighetsbrudd i Sudan.

Den ene tiltalen gjelder menneskerettighetsbrudd begått mellom mai 1999 til mars 2003. Den andre fra oktober 2000 til mars 2003.

Påtalemyndighetene vil også inndra 1,4 milliarder svenske kroner, som ifølge dem i dag tilsvarer gevinsten på omtrent 720 millioner da selskapet solgte den delen av virksomheten i 2003.

Beskriver avgjørelsen som «uforståelig»

Etterforskningen av selskapet har pågått siden 2010, og i 2018 slo politiet mot kontorene til Lundin i både Sverige og Sveits.

Samme år ble også selskapet varslet om mulig selskapsbot. Da opplyste selskapet at de ville «fullt ut bestride en foretaksbot og inndragning av økonomiske fordeler».

Lundin opplyser at de drev virksomhet i landet mellom 1997 og 2003, og i en pressemelding beskriver selskapet avgjørelsen som «uforståelig», og at selskapet bestrider at det er grunnlag for beskyldningene.

Krigen i Sør-Sudan var på 80- og 90-tallet den verste konflikten i Afrika, ifølge Store Norske Leksikon, og både regjeringen og Sudan People Liberation Army anklages for brudd på menneskerettighetene.

Lundin Oil opererte i et område som omtales som 5A. Der hadde de sammen med Petronas og OMV skaffet seg rettighetene gjennom en avtale med regjeringen i nord, mens borgerkrigen pågikk for fullt, skrev Stavanger Aftenblad i 2013.

En rapport fra 50 menneskerettighets- og hjelpeorganisasjoner publiserte i 2010 en rapport med navnet Ubetalt gjeld («Unpaid debt»), beskyldte oljeselskapene for å være medskyldige i krigsforbrytelser og menneskerettighetsforbrytelser i 2010. Kort tid senere startet svenske myndigheter sin etterforskning, ifølge Stavanger Aftenblad.

Les saken fra 2013: Oljefest med etterspill

– En triumf for rettferdigheten

Tiltaleansvarlig Karolina Wieslander sier i meldingen at bevisene hovedsaklig består av ulike vitner, sivile som har blitt utsatt for angrep og rapporter fra organisasjoner og journalister fra området.

– Tiltalen er en triumf for rettferdigheten, sier Egbert Wesselink i den nederlandske fredsorganisasjonen Pax.

Han var leder av ECOS, European Coalition on Oil in Sudan, som stod bak «Unpaid Debt»-rapporten.

Selv om mange år har gått, har han aldri mistet håpet om at det skulle komme en tiltale.

https://e24.no/naeringsliv/i/L59a3x/tidligere-lundin-topper-tiltalt-for-medvirkning-til-menneskerettighetsbrudd-i-sudan