USA må tvinge Sør-Sudans president til å gå av

Bistandsaktuelt 29.3.2016

Hvorfor griper USA inn i Libya, Irak, Afghanistan og Syria – og ikke i SørSudan? President Kiir må tvinges til å avgå. Det mener presidentens tidligere allierte, Daniel Wuor Joak.

ssudan_forfatter

På omslaget av boken som ligger på bordet er det bilder av ni menn. Det er grunnleggerne av den tidligere frigjøringsbevegelsen Sudan Peoples Liberation Army (SPLA). Bare en er i live i dag. Det er president Salva Kiir.

Boken ”The rise and fall of SPLM/SPLA leadership” er skrevet av en mann som tidligere var lojal til regimet, men som nå er sterkt kritisk til det som skjer. Tidligere satt han i parlamentet og  han var delstatsminister for den sittende regjeringen. I 2014 kom han tilbake til Norge for å fortsette hva han kaller ”politisk aktivisme som representant for opposisjonen”.

– Lederne i SPLA har bestandig drept hverandre. Maktkampen vi ser i dag er ikke av ny dato. Helt siden bevegelsen ble grunnlagt har SPLA vært herjet av intern maktkamp, sier Wuor Joak.

I boken går han gjennom historien til SPLA fra 1955 og fram til i dag.

– De grunnleggende årsakene til konflikten er ikke tatt tak i. Det handler om intern maktkamp. Og uten av det skjer får vi ikke til varig fred. De dreper kvinner og barn – det har ikke noe med politikk å gjøre i det hele tatt.

Veiskille

Wuor Joak mener de neste månedene er et være eller ikke være for SørSudan. Og frykter at landet kan bli delt opp i mange små ministater. Han tror at uten en ny ledelse i SørSudan vil landet fortsette å gå i oppløsning.

– Det er på vei til å bli et nytt Somalia. Mange samarbeidspartnere er dypt skuffet. Men hvor er alle som var så ivrige for å få statsdannelsen på plass? Det er nødvendig med drastiske tiltak. Verden må utfordre de som står bak de grove menneskerettighetsbruddene, sier han.

Grotesk FN-rapport

Etter at det brøt ut borgerkrig i SørSudan i 2013 er situasjonen i det fattige landet blitt verre. Om lag 2,3 millioner sørsudanere har måttet flykte fra hjemmet sitt. Trolig er mellom 50 000 og 100 000 blitt drept. I en ny rapport skriver FNs høykommissær for menneskerettigheter at overgrepene mot sivile sørsudanere er «omfattende», « systematiske» og «målrettede». Det kan dreie seg om krigsforbrytelser eller forbrytelser mot menneskeheten, skriver teamet bak rapporten.

Det har også kommet frem at soldater ikke får lønn – og at de har fått beskjed om å voldta kvinner som betaling for innsatsen. Wuor Joak er rystet – men ikke overrasket over det som er dokumentert.

– Da kampene startet i Juba i 2013 ble det sagt at 20 000 ble drept på tre dager. Vi sør-sudanesere mener at det var over 100 000 drepte. Den sittende regjeringen har ingen interesse av å gjennomføre fredsavtalen.

Daniel Wuor Joak mener den eneste løsningen er at Salva Kiir blir fratatt makten. Men hva er alternativet?

Riak Machar, den tidligere visepresidenten som fikk sparken for tre år siden, kan være en løsning, mener den tidligere delstatsministeren.

– Han er et alternativ. Men utfordringen slik situasjonen er nå er at konflikten er blitt etnisk. Dinakene ser ikke på ham som en leder som kan samle folket. Machar er en nuer.

– Machar har blod på hendene han også?

– Ja, men det er først og fremst regjeringen som er ansvarlig for å beskytte sivilbefolkningen. Er du en opprører er du også en fredløs.

Skuffet

Wuor Joak mener det er illustrerende at, som han sier selv, ”folk sulter i hjel i hovedstaden Juba». Han beskriver sin egen skuffelse over håpet om at verdens nyeste land skulle blomstre. Han lot familien være i Norge og dro tilbake til SørSudan i år 2000. Kona og barna så han bare noen uker nå og da de neste 13 årene.

– Jeg ønsket å gjøre noe for folket mitt. Nå ser vi at alt er blitt ødelagt. Vi hadde penger å bruke på utvikling. Men det ble ikke brukt til det. Nå har vi et land i totalt kaos, sier han.