FN: Halve befolkningen i Sør-Sudan truet av sult

Dagbladet 19. mai 2016

FN tror totalt 5,3 millioner mennesker vil bli rammet i løpet av året.

978x
Bildetekst:  FN: Halve befolkningen i Sør-Sudan truet av sult – nyheter – Dagbladet.no

MATMANGEL: I verdens yngste stat, Sør-Sudan, vil trolig dobbelt så mange være preget av matkrise enn først antatt. Foto: Espen Røst / Dagbladet

r fryktet at hele 5,3 millioner mennesker i SørSudan kan komme i matkrise i løpet av sommeren.

Det er en dobling av tallet som først ble stadfestet i starten av året.

Ifølge Reuters, som først omtale saken, var, fra januar til mars, 2,8 millioner mennesker klassifisert i «krise» på grunn av mangel på mat i landet. Totalt lider 40,000 sørsudanere av hungersnød i landet.

Halve befolkningen i krise
Nå som tallet er høynet betyr det at nesten halvparten av landets 12 millioner innbyggere kan komme i matkrise.

I rapporten fra Verdens helseorganisasjon, som ble publisert på mandag, kommer det fram at landet er drevet av usikkerhet som følge av krig, dårlige avlinger og lite forsyvninger til enkelte områder.

Matkrisen i landet har blitt omtalt som «nesten sultkatastrofe» i lengre tid, men dersom hele 5,3 millioner mennersker vil bli rammet av matkrise iløpet av sommeren vil det være et steg nærmere en eventuell sultkatastrofe.

Preget av krig
Sør-Suden har i flere år vært preget av krig og det er bakgrunnnen for matkrisen i landet.

Krigen om uavhengighet fra Sudan endte med egen stat i 2011. Siden 2013 har det vært interne konflikter i landet som er verdens yngste land.

Det hele startet med at nåværende president Salva Kiir anklaget visepresident Riek Machar for et kuppforsøk. Uenighetene startet med sporadiske kamper, men konfliktene eskalerte og det ble borgerkrig.

I august i fjor signerte partene i krigen en fredsavtale, etter betydelig internasjonalt press, men den har blitt brutt gang på gang.

I april kom det en dyster melding fra FN om 1300 voldtekter fra april til september i fjor. I FN-meldingen kom det blant annet fram at allierte grupper med myndighetene får lov til å voldta kvinner i stedet for lønn. Antall døde er det ingen som har kontroll på.

– Rapporten inneholder forferdelige fortellinger om sivile som ble mistenkt for å støtte opposisjonen, også barn og funksjonshemmede, som har blitt drept ved å bli brent levende, kvalt i konteinere, skutt, hengt fra trær eller skjært i biter, skriver FNs høykommissær for menneskerettigheter (OHCHR).