Økt internasjonal innsats i Sør-Sudan nødvendig

Regjeringen – UD 1.8.2016

Økt internasjonal innsats i Sør-Sudan nødvendig

Kampene i Sør-Sudan tar ikke slutt. Norge stiller seg bak forslaget om en ny internasjonal beskyttelsesstyrke i hovedstaden, i tillegg til et sterkere mandat til FN-styrken i landet. Sikkerhetsrådet må vedta målrettede sanksjoner og våpenembargo, slik FNs generalsekretær har bedt om, sier utenriksminister Børge Brende.

– Som nabolandene og Den afrikanske union, fordømmer også Norge på det sterkeste volden som brøt ut 8. juli i Juba og som fortsetter å spre seg til nye områder. Det er viktigere enn noen gang at fredsavtalen respekteres og gjennomføres, sier utenriksminister Brende.

8. juli brøt det ut kamper i hovedstaden Juba mellom styrker tilhørende president Salva Kiir og første visepresident Riek Machar. Et uant antall sivile mistet livet og 35.000 mennesker ble drevet på flukt. Tre FN-soldater mistet livet da områdene av FN-leiren som huset sivile ble angrepet. Titusener har krysset grensene til nabolandene mens kampene fortsetter i den sørlige delen av landet. Til tross for at regjeringen har forpliktet seg til en våpenstillstand, ble det 31. juli rapportert om nye sammenstøt i Nassir i Upper Nile og en opptrapping av kampene i Ekvatoria. Den regionale samarbeidsorganisasjonen IGAD og AU har fordømt kampene og tatt til orde for en internasjonal beskyttelsesstyrke i Juba for å sikre hovedstaden. Norge støtter dette initiativet.

– Kampene må stanse umiddelbart. Sør-Sudan står nå, fem år etter uavhengigheten, i akutt fare for å kollapse. Og det er ledernes manglende vilje til å følge opp sin egen fredsavtale, som er skyld i dette. Det internasjonale samfunn og nødhjelpsorganisasjonene jobber på spreng for å hjelpe sivilbefolkningen. Det er på høy tid at også partene viser ansvar, sier Brende.

Igjen er det begått grove menneskerettighetsovergrep i Sør-Sudan. Sivile er drept i målrettede angrep og det brukes grov seksuell vold som massevoldtekter mot voksne og barn, som har søkt tilflukt i leirene for internt fordrevne. Bare de siste to ukene har FN dokumentert over 120 tilfeller i Juba. Regjeringssoldater i uniform har stått bak flere av overgrepene.

– Dette er åpenbare brudd på internasjonal humanitærrett. Jeg minner partene om at fredsavtalen oppretter en hybriddomstol med mandat til å stille alle involverte for retten. Straffrihet er uakseptabelt og de ansvarlige vil måtte svare for handlingene sine, sier utenriksministeren.