Skjebnedager i Sør-Sudan: Jakt på liv og død

Bistandsaktuelt 2. august 2016

I verste fall kan folkemord bli resultatet i Sør-Sudan om president Salva Kiir lykkes med å drepe erkerivalen Riek Machar. – Det er bokstavelig talt en kamp på liv og død, sier den norske spesialutsendingen Jens-Petter Kjemprud. Han advarer om en ekstremt farlig situasjon.

soutsudancollage

12. august skal FNs sikkerhetsråd behandle spørsmålet om å utvide mandatet til en beskyttelsesstyrke i Sør-Sudan. Innføringen av en våpenembargo og sanksjoner mot den unge nasjonen er også på dagsorden. Dagene frem mot FN-møtet preges av stor spenning:

Visepresident Riek Machar gjemmer seg utenfor hovedstaden Juba og kjemper for både sin politiske karriere og for å overleve.

Diplomater frykter at dersom Machar blir drept kan situasjonen komme fullstendig ut av kontroll. Sivilbefolkningen holder pusten.

– Riek Machar kjemper sitt livs kamp i utkanten av Juba. Erkerivalen har satt en pris på hodet hans og det er begrenset hvor lenge han kan overleve, sier Kjemprud til Bistandsaktuelt.

Den norske spesialutsendingen har sittet tett på forhandlingene i flere år. Han er nå  i Etiopia og deltar på drøftingsmøter om veien videre. Alt handler om å få partene til forhandlingsbordet igjen. Blir ikke Riek Machar med, er fredsavtalen fra august i fjor død, da den bygger på en maktfordeling mellom Machar og president Salva Kiir. Derfor er det avgjørende at den tidligere geriljalederen og visepresidenten kommer til en viss enighet med president Salva Kiir. Det store spørsmålet, mener diplomater, er hvordan dette kan skje etter at Kiir erklærte at han ville ha fatt i rivalen – død eller levende.

Oppblomstringen av den væpnede kampen kommer på toppen av en allerede kritisk humanitær situasjon.

Fordømmer kampene

Det var 8. juli  det brøt det ut nye kamper igjen i Juba mellom styrker tilhørende president Salva Kiir og første visepresident Riek Machar. Mer enn 300 mistet livet. 60 000 mennesker skal ha flyktet til nabolandene etter de siste kampene, melder FNs høykommisær for flyktninger tirsdag. Det er også kommet rapporter om voldtekter og grove menneskerettighetsbrudd. Alt dette kommer på toppen av en allerede kritisk humanitær situasjon; Over to millioner er drevet på flukt, over fire millioner trenger nødhjelp.

Til tross for at regjeringen har forpliktet seg til en våpenstilstand, er det også rapportert om nye kamper. Den regionale samarbeidsorganisasjonen IGAD og Den afrikanske unionen (AU) har fordømt kampene og tatt til orde for en internasjonal beskyttelsesstyrke i Juba for å sikre hovedstaden. Norge støtter dette initiativet.

Haster

Machar, som i 2013 fikk sparken som visepresident, for så å bli gjeninnsatt i igjen som en del av fredsavtalen, skal oppholde seg i et regjeringskontrollert område sørvest for Juba. Kjemprud beskriver det som ”en felle”. Blir han sittende der kan han bli drept eller bli tvunget til å skyte seg ut, mener han. Det er politisk spill på høyt plan som foregår i SørSudan i disse dager.

– Om han skyter seg ut vil vi få en veldig alvorlig situasjon, ikke minst med tanke på sivile. Vi er i en situasjon hvor begge parter ønsker å endre situasjonen på bakken før Sikkerhetsrådet tar sin beslutning.

Ingen arveprinser

Mange lurte på hvorfor Salva Kiir valgte Machar som visepresident i 2011. Trolig er svaret så enkelt som at Machar er nuer. Med en av de største etniske gruppene i ryggen har han mange tilhengere. Kiir er dinka. Så med Machar som visepresident var nuerne representert helt i toppen i lederskapet i Juba.

Etter borgerkrigen mellom de to brøt ut i desember 2013 har det blitt en stadig dypere splittelse mellom de to folkegruppene og krigen har fått et stadig større etnisk preg. Det handler om økonomi, manglende utvikling – og de to på toppen. Det som problematiserer situasjonen ytterligere er at det er ingen klare ”arveprinser” til presidentskapet i SørSudan.

Hva tror du vil skje om Salva Kiir og hans tilhengere får fatt i Riek Machar?

– Det må ikke skje! Om de tar Machar tror vi at det vil føre til hevnangrep på dinkaer  og vi vil få en effekt hvor de to etniske gruppene vil forsøke å ramme de andre. Noen snakker om folkemordaktige tilstander om Riek blir tatt av dage, sier Kjemprud og legger til:

– Regionen og det internasjonale samfunnet må gjøre alt for at dette ikke skal skje. Det vil ytterligere tenne flammen av etniske motsetninger.

Juba må stabiliseres

På toppmøtet i Rwandas hovedstad Kigali i forrige uke ble det enighet om våpenembargo, utvidet mandat for UNMISS og en regional beskyttelsesstyrke som skal ha en egen kommando. Det er dette som skal diskuteres i FNs sikkerhetsråd 12. August. Det er uklart om forslagene vil få støtte. IGAD skal møtes igjen allerede fredag for et ekstraordinært toppmøte for å drøfte den spente situasjonen videre. Det er avgjørende at situasjonen i Juba stabiliseres – så en beskyttelsesstyrke vil i første omgang ha mandat for å stabilisere Juba. Kjemprud forklarer at målet er å demilitarisere Juba for deretter å starte en helt nødvendig prosess med demobilisering og oppbygging av en nasjonal hær. Slik det er i dag er det to styrker; en for dinkaer og en for nuere.

– Det nærmer seg en prosess hvor landet settes under administrasjon. Hensikten er å få overgangsregjeringen på plass igjen. Ingenting tilsier likevel at de vil samarbeide bedre nå enn før kamphandlingene brøt ut….

Hva er planen videre om beskyttelsesstyrken kommer på plass? 

– Det er ingen klar plan foreløpig, noe som er et problem. Nå er det samtaler om muligheten for å sette sammen et veikart for å få til gjennomføringen av de delene av fredsavtalen som er nødvendig for å skape stabilitet, sier den erfarne diplomaten.

Akutt fare for kollaps

Norge er blant de landene som uttrykker stor bekymring for situasjonen og forlanger umiddelbar stans i kampene.

SørSudan står nå, fem år etter uavhengigheten, i akutt fare for å kollapse. Og det er ledernes manglende vilje til å følge opp sin egen fredsavtale, som er skyld i dette. Det internasjonale samfunn og nødhjelpsorganisasjonene jobber på spreng for å hjelpe sivilbefolkningen. Det er på høy tid at også partene viser ansvar, sier utenriksminister Børge Brende i en pressemelding.

Ingen har sett Machar

Machar er ikke blitt sett offentlig i Sør-Sudans hovedstad Juba siden tidlig i juli, da han flyktet for livet etter hva han hevdet var et forsøk på å drepe ham. Kjemprud sier til Bistandsaktuelt at forhandlerne ikke har hatt kontakt med ham på over en uke. Siden den gang er Taban Deng innsatt som visepresident. Heller ikke her er det lett å holde rede på hvem som støtter hvem til hvilket tidspunkt; Den nye visepresidenten har skiftet side flere ganger i løpet av sin karriere.

  • I en lengre periode jobbet han nært med Salva Kiirs fraksjon og styrte delstaten Bentiu med hard hånd. Tidlig i 2013 ble han avsatt og slo seg da sammen med Riek Machar.
  • Da den siste borgerkrigen brøt ut, ble Taban leder for opprørernes forhandlingsdelegasjon.
  • Han kom til Juba i januar for å berede grunnen for Riek Machars tilbakekomst i april og dannelsen av samlingsregjeringen.
  • Eksperter mener mye tyder på at Salva Kiir og opprørernes forhandlingsleder har funnet tonen i perioden Taban har vært i Juba. Han beskrives som en opportunist og ser nå muligheten til å fremme sin egen posisjon.
  • Deng er en krigsherre med maktbase i de oljeproduserende områdene i grenseområdet mellom Sudan og SørSudan, et område Kiir ønsker kontroll over.

Vil bli kvitt Kiir

Det politiske kaoset slutter ikke her. En annen minister har takket for seg og erklært fredsavtalen for død. Landbruksminister Lam Akol krever samtidig at president Salva Kiir gjør det samme. Akol trekker seg også som leder av opposisjonspartiet SPLM-DC.

– Det er ikke lenger noen fredsavtale å implementere i Juba, sa Akol under en pressekonferanse i Etiopias hovedstad Addis Abeba mandag.

– Vi er alle enige om at Juba-regimet må skiftes ut, la han til.

Akol var den eneste virkelige utfordreren til Salva Kiir under regionvalget i SørSudan i 2010, året før den selvstyrte regionen fikk full uavhengighet fra Sudan. Den tidligere landbruksminsieren er en tidligere alliert av Machar, og åpner for samarbeid, men ønsker i utgangspunktet å danne en tredje gruppe som er tverretnisk og som ikke støtter noen av de kjempende partene .

Kjemper til siste slutt

Samtidig kjemper IGAD og AU  en innbitt kamp for å redde restene av avtalen det tok rundt 18 måneder å fremforhandle. Sikkerhetsrådet melder også at de vurderer en reise til SørSudan for å hjelpe med gjennomføringen av fredsavtalen. Hvorvidt reisen gjennomføres avgjøres etter en sikkerhetsvurdering.

– Det er svært dramatisk med en pris på hodet til Machar og det er en veldig klar holdning fra alle at det er helt uakseptabelt og det formidles til Salva Kiir. Det er det siste skuddet mot fredsavtalen om de lykkes med å ta livet av ham, sier Kjemprud.

Han er svært bekymret for at en eventuell beslutning fra Sikkerhetsrådet 12. August vil komme for sent. I tillegg til det etter hvert klare fiendebildet mellom nuere og dinkaer, er det en rekke andre etniske grupper og militser som operer i det maktvakumet som er oppstått.

– Bildet er svært komplisert og det som skjer kan også ha regionale konsekvenser. Jo mer denne situasjonen vedvarer jo vanskeligere blir det fordi disse militser fyller tomrommet, sier Kjemprud.soutsudancollage