Livsfarlig for hjelpearbeidere

Bistandsaktuelt 19.8.2016

Angrep på hjelpearbeidere

3952 hjelpearbeidere er de siste 20 årene blitt drept, skadet eller kidnappet på jobb, ifølge FN. Det er samtidig ikke nok penger til å dekke de humanitære behovene i verden. Hjelpearbeidere krever bedre sikkerhetstiltak.

terrain_southsudan

Bildetekst: Angrep på hjelpearbeidere

errain hotel i Sør-Sudan der angrepet på hjelpearbeidere i juli har sjokkert en hel verden. Grov vold, gjengvoldtekt og drap skjedde på det som skulle være et sikkert sted. Foto: Adriane Ohanesian

Angrep på hjelpearbeidere
130 millioner mennesker har nå behov for humanitær hjelp og beskyttelse som følge av konflikt, konflikt og naturkatastrofer. Dette er det høyeste tallet siden andre verdenskrig.
Samtidig er det mange steder blitt stadig farligere å være hjelpearbeider. Mest av alt for nasjonalt ansatte. Men også internasjonalt ansatte angripes.
I juli angrep trolig regjeringsstyrker i Sør-Sudan Terrain hotel i Juba. Hjelpearbeidere som bodde der har i etterkant fortalt grufulle beretninger om skyting, grov vold og gjengvoldtekter. En lokal journalist ble også drept.

Se video med intervju med hjelpearbeidere ( advarsel; sterke bilder – ekstern kilde)
På verdens humanitære dag 19. august ble nye tall offentliggjort om angrep mot hjelpearbeidere: 3952 hjelpearbeidere er direkte rammet av angrep de siste 20 årene. Mørketallene er trolig store.

Den årlige markeringen av humanitær innsats og de som jobber i felt startet i 2008. Det var på dagen fem år etter terrorangrepet på FNs hovedkvarter i Bagdad i Irak. 22 FN-ansatte ble drept.

Dette er noen av tallene fra 2015:

Antall hendelser: 148

Antall hjelpearbeidere som ble rammet: 287

Antall drepte: 109

Antall skadede: 110

Antall kidnappede: 68

Internasjonale ansatte: 28

Lokalt ansatte: 259

FN-ansatte: 44

Tall fra de siste 20 årene viser at over 80 prosent av de som er direkte rammet av drap, voldtekt, skytinger og kidnappinger er lokalt ansatte.

Her var det farligst i 2015:

Afghanistan
Sudan
Somalia
Sør-Sudan
Syria
Pakistan
DR Kongo
Irak
Sri Lanka
Kenya
(Kilde: Aidworker Security Group, «Humanitarian Outcomes (2015),