Rapport: Sør-Sudans ledere beriker seg mens borgerkrigen herjer

Washington (NTB-DPA-AP): Sør-Sudans ledere samler seg stadig større rikdommer mens borgerkrigen krever stadig flere menneskeliv, påpeker en ny-rapport-om-sor-sudan som blant annet filmstjernen George Clooney står bak.

high_tb6226af
George Clooney (i midten) var i panelet som la fram en rapport om maktmisbruk i Sør-Sudan. Foto: Reuters / NTB scanpix

Borgerkrigen i Sør-Sudan brøt ut i desember 2013 som følge av en maktkamp mellom president Salva Kiir og hans tidligere visepresident Riek Machar og deres tilhengere.

– Konflikten har blitt en kamp om kontroll over statlige midler og over landets enorme naturressurser, skriver den amerikanske uavhengige organisasjonen The Sentry i en rapport som ble lagt fram mandag.

The Sentry ble grunnlagt av George Clooney og menneskerettsaktivisten John Prendergast, og organisasjonen gransker blant annet hvordan væpnede konflikter i Afrika finansieres.

– Lederne for Sør-Sudans krigførende parter manipulerer og utnytter etniske skillelinjer for å samle støtte for en konflikt som kun tjener interessene til de øverste lederne, skriver The Sentry i rapporten.

Kiir, Machar og deres familiemedlemmer og medarbeidere har ifølge rapporten investert store summer i sørsudanske og østafrikanske eiendommer og industri.

One comment to “Rapport: Sør-Sudans ledere beriker seg mens borgerkrigen herjer”
  1. Vi har ikke hatt alle detaljene i det som nå kommer fram i rapporten omtalt ovenfor, men flere av oss har visst dette lenge og skrevet om det. Det er et monsterregime som har herjet Sør-Sudans folk de siste 5 årene intet mindre, og regimet har mange, mange kandidater som kvalifiserer for de lengste straffer som Den internasjonale straffedomstolen kan dømme.

Comments are closed.