Norge presser Sør-Sudan

NRK – Urix 25.10.2016

JUBA (NRK) Utenriksminister Børge Brende er nå i det borgerkrigsrammede Sør-Sudan for å legge press på myndighetene i landet.

bilde
President i Sør-Sudan, Salva Kiir, har nå besøk av den norske utenriksministeren som ikke skal være på en høflighetsvisitt.

Foto: STRINGER / Reuters

 

Målet er å få fram nødhjelp. Nå når den ikke fram til de nær fem millioner menneskene som er truet av hungersnød, sier utenriksminister Børge Brende til NRK.

Før Brende møtte landets president i dag, uttrykte han håp om få svar på sine spørsmål. Norge har i lang tid støttet Sør-Sudan økonomisk og politisk.

– Jeg er spent på om president Salva Kiir har en plan for hvordan han skal stoppe kamphandlingene og sørge for at landet han er ansvarlig for skal bygges, sier Brende.

– Fram til nå har ikke verdenssamfunnet sett en slik plan, sier Brende.

South Sudan Fleeing Peacekeepers
FN melder at landets myndigheter forhindrer dem å levere ut nødhjelp.

Foto: Jason Patinkin / Ap

Slipper ikke hjelpen fram

Børge Brende har i dag også møtt FNs høyeste representant i landet, dansken Ellen Margrethe Løj. Hun har ikke et hyggelig budskap.

– Regjeringen i Sør-Sudan hindrer at nødhjelp kommer fram til de som er rammet av borgerkrigen, sier Løj til NRK.

Sør-Sudan er et lite land med en befolkning på bare ti millioner. Av disse ti millionene er altså halvparten nå truet av hungersnød.

I tillegg er 1,6 millioner mennesker på flukt i eget land.

Utenriksminister Børge Brende er i landet i bare en dag, og til NRK forteller han ikke hva riset bak speilet er i forsøket på å få til en løsning.