FN utvider oppdraget i Sør-Sudan

New York (NTB-AFP): 17:12.2016

FNs sikkerhetsråd har enstemmig forlenget mandatet i Sør-Sudan med ett år. De fredsbevarende styrkene utvides med 4.000 personer.

USA står bak resolusjonen som også gjør det klart at de fredsbevarende styrkene bør gjøre mer for å forebygge og forsvare befolkningen i landet mot seksuelle overgrep. Den oppfordrer også fredsbevarende styrker til å overvåke, etterforske og rapportere om tilfeller av hatefulle ytringer og oppfordring til vold.

Det var enstemmig enighet om å etablere en ekstra fredsbevarende styrke på 4.000, i tillegg til de 13.000 styrkene som allerede befinner seg der, hovedsakelig for å sikre bevegelser i og rundt hovedstaden Juba, og beskytte flyplassen.

Mandatet viderefører målet om beskyttelse av sivile, overvåking og etterforskning av menneskerettighetsbrudd, samt å legge til rette for humanitær bistand.

Krigen, som brøt ut etter en konflikt mellom president Salva Kiir og hans visepresident, har kostet tusenvis av mennesker livet og drevet 3 millioner mennesker på flukt.

Menneskerettighetsrådet frykter etnisk rensing og folkemord. Flere tusen barn er rekruttert som soldater i konflikten. (©NTB)