Sør-Sudan: Massiv kritikk av avgift på hjelpearbeid

Bistandsaktuelt 17.3.2017

Hjelpeorganisasjoner i sult-rammede Sør-Sudan er meget kritiske til at myndighetene nå kan komme til å kreve inntil 90 000 kroner i avgift per internasjonal hjelpearbeider i landet. Samtidig kommer opplysninger om at at myndighetene fortsatt bruker store summer på våpenkjøp.

Bildetekst:
Norske og internasjonale hjelpeorganisasjoner er svært kritiske til at sørsudanske myndigheter vil kreve inntil 90 000 kroner i avgift for hver utenlandske hjelpearbeider i landet. Bildet viser Norsk Folkehjelps medarbeidere som deler ut mat i Yirol i Sør-Sudan. Foto: Norsk Folkehjelp.

Sør-Sudan nødhjelpsavgift

Gebyrøkningen for hjelpearbeidere i Sør-Sudan er en forferdelig dårlig ide og totalt upassende, sier Joel Charny, direktør for Flyktninghjelpens USA-kontor.

– Timingen er dessuten elendig med tanke på den aksellererende humanitære katastrofen landet er inne i. Vi samarbeider og snakker med andre hjelpeorganisasjoner for å prøve å overtale myndighetene i landet til å stoppe dette, forteller Charny.

Både Norge og FN har uttalt seg kritisk til avgiftsøkningen.

– Nesten alt er sensitivt i Sør-Sudan

Kort tid etter at FN i slutten av februar advarte om at sult truer i store deler av Sør-Sudan, kom meldingen om hevingen av gebyret knyttet til arbeidstillatelse for utenlandske hjelpearbeidere. Avgiften vil utgjøre en betydelig ekstrautgift for de mange internasjonale hjelpeorganisasjonene som nå trapper opp innsatsen i landet.

– Er dette et sensitivt tema å ta opp med de som sitter med makten i Sør-Sudan?

– Nesten alt er sensitivt og uforutsigbart i landet, og det er allerede et uhyre vanskelig sted å arbeide, sier Charny.

Flyktingehjelpens landdirektør ble utvist fra Sør-Sudan i desember i fjor. Det har ikke kommet noen begrunnelse. Matvarelagre har blitt plyndret og hjelpearbeidere i landet har blitt voldtatt og kidnappet.

Sør-Sudan er et av verdens farligste land for hjelpearbeidere og så sent som tirsdag denne uke ble en hjelpekonvoi fra FN-organisasjonen International Organization for Migratin (IOM) angrepet av ukjente væpnede menn i Yirol i Eastern Lakes, midt i landet. To personer ble drept og en ansatte i IOM fikk skuddskader.

Intern FN-rapport: Kjøper fortsatt våpen

Samtidig som den humanitære krisen øker i omfang i Sør-Sudan bruker regjeringen millioner av dollar på våpenkjøp. Det kommer fram i en ny intern FN-rapport, ifølge Reuters. I FN-rapporten vises det til at sørsudanske myndigheter hadde inntekter fra oljesalg på 243 millioner dollar, rundt 2 milliarder kroner, fra mars til oktober i fjor. Av dette ble minst halvparten, trolig mye mer, brukt på militæret og sikkerhet.

«Til tross for omfanget av den politiske, humanitære og økonomiske krisen fortsetter panelet å avdekke bevis for pågående kjøp av våpen til SPLA, den nasjonale sikkerhetstjenesten og andre tilknyttede militser og grupper,» siterer Reuters fra rapporten.

Dilema for hjelpearbeidere

Flyktninghjelpen har 27 internasjonalt ansatte i Sør-Sudan. Om hjelpeorganisasjonen må betale den nye avgiften for alle ansatte vil regningen komme på over 2,4 millioner kroner ekstra.

– Hjelpeorganisasjonene kan bli nødt til å ta stilling til om de skal redusere staben og dermed hjelpeinnsatsen. Det er derfor svært viktig at det internasjonale miljøet av hjelpeorganisasjoner står sammen nå, understreker Charny.

Avgiften på 90 00 kroner skal betales av alle utlendinger som har profesjonsbasert arbeid i Sør-Sudan. Ansatte i mer underordnede stillinger skal betale henholdsvis 16 000 eller 9000 kroner for å få lov til å arbeide, ifølge TV-kanalen Al Jazeera.

Bekymret for konsekvensene

– Selv om det ennå ikke er helt avklart, tror vi ikke dette forslaget vil omfatte Røde Kors’ arbeid i Sør-Sudan. Vi er tilstede i Sør-Sudan gjennom vår søsterforening Sør-Sudan Røde Kors som har en rolle som støtteaktør til myndighetene, slik Røde Kors har i Norge, sier Mads Harlem.

Harlem, som er leder av folkerettseksjonen i Røde Kors i Norge, forteller at Den Internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) også i flere år har vært i Sør-Sudan. Det samme har det Internasjonale forbundet av Røde Kors- og Røde Halvmåneforeninger (IFRC) i Sør-Sudan.

Han understreker at Røde Kors likevel er bekymret for konsekvensene de nye avgiftene kan få, dersom det fører til at humanitære organisasjoner ikke får gjort jobben sin.

Lovet åpne dører

Norsk Folkehjelp driver hjelpearbeid i Sør-Sudan, og er svært kritiske til den nye avgiften.

– Dette vil utgjøre to millioner kroner ekstra i utgifter for oss, og det har vi rett og slett ikke råd til, har rådgiver i Norsk Folkehjelp, Magnus Flacké, sagt til NRK.

Julien Schopp, direktør i InterAction, en paraplyorganisasjon for 180 frivillige internasjonale hjelpeorganisasjoner, har sagt til Al-Jazeera at det blir umulig å betale de beløpene som kreves, dersom gebyrhevingen blir satt ut i livet. Det er også et åpent spørsmål om donorene er villige til å bruke penger til dette formålet. Konsekvensen kan bli at færre sultende mennesker får hjelp.

Siste nytt

Krisen i Sør-Sudan

100 000 mennesker er nå rammet av hungersnød i Sør-Sudan, og ytterligere en million står i umiddelbar fare for å sulte i hjel om de ikke får hjelp, ifølge FNs organisasjon for humanitær hjelp (OCHA). Mer enn 7,5 millioner sørsudanere trenger beskyttelse og humanitær hjelp som mat, rent vann, utdanning og andre grunnleggende tjenester. Tørken, matmangelen og den utrygge situasjonen gjør at krisen vokser dag for dag