Sør Sudan: 25.000 mennesker er tvunget på flukt uten tilgang på humanitær hjelp

Leger uten grenser 3.5.2017

I løpet av de siste dagene av April har nærmere 25.000 mennesker blitt tvunget til å flykte fra sine hjem i SørSudan.


Bildetekst: Folk tvinges på flukt fra Kodok på grunn av intense kamper. Foto: Leger Uten Grenser.

Menneskene flykter fra intense kamper mellom Sør Sudans “People’s Liberation Army” og Agwelek styrkene rundt byen Kodok.

På grunn av sikkerhetssituasjonen har flere av de humanitære organisasjonene som frem til nå har bidratt med livsviktige medisinske tjenester, vann, mat og husly sett seg nødt til å sette sine aktiviteter på vent. Dette gjelder området rundt vestkysten av Nilen.
– Dette kommer til å bli en katastrofe, fordi det er nå behovet for vår hjelp er størst, sier Marcus Bachmann, prosjektleder for Leger Uten Grenser for Sør Sudan.
– Sykehusene i området  er ute av drift og tilgangen på vann er ustabil. I går fikk vi ikke noe vann levert til de internt fordrevne på grunn av kampene som pågår. Med tanke på den ekstreme varmen kommer vi snart til å se en stor andel mennesker med kronisk dehydrering, diaré og sykdommer som kolera, forklarer Bachmann.
Det er vanskelig for sivilbefolkningen å komme unna de voldelige sammenstøtene fordi de stridene partene stadig vekk skifter posisjoner, så de fordrevne føler seg omringet fra alle kanter. Hvis ikke den sør-sudanske befolkningen får den beskyttelsen de trenger har mange ikke annet valg enn å søke beskyttelse i andre leire i nabolandet i nord, Sudan. De som bestemmer seg for å gjøre dette har en ekstrem reise til fots i vente. Tilgangen på vann eller mat er også usikker.
– Vi ber begge parter av konflikten om å beskytte de sivile, skjerme dem fra kampene og tilby en trygg og sikker tilgang til essensielle humanitære tjenester. Nå som vi er blitt tvunget til å sette våre aktiviteter på vent, tilbyr vi som en nødløsning pakker som inneholder viktige medisiner og forsyninger. Slik får våre ansatte som er med de som flykter likevel gitt grunnleggende medisinsk behandling ute i felt, forteller Bachmann.
Nå som regnsesongen nærmer seg, kommer antagelig flere mennesker flykte til nabolandet Sudan.
I januar i år ga Leger Uten Grenser medisinsk nødhjelp til de 13.000 internt fordrevne som flyktet fra kampene i området. Men nå har Leger Uten Grenser sett seg nødt til å stenge et feltsykehus og legge ned driften av to mobile klinikker.
Vann forblir den store bekymringen for de nye internt fordrevne. De menneskene som hadde samlet seg rundt Aburoc på tirsdag hadde bare tilgang til 60.000 liter vann per dag. Det betyr i gjennomsnitt 1,7 liter per person, som er langt under den anbefalte mengden på 2,5 til 3 liter man trenger for å overleve.
På grunn av kampene ble det ikke levert vann til leirene. Det finnes lastebiler med vann som er klare til å gjenoppta vannforsyningen i begrensede mengder, men bare hvis situasjonen bedrer seg.