Fredsmeglere samles til Oslo Forum

Utenriksdepartementet 9.6.2017

EUs høyrepresentant Federica Mogherini, Irans utenriksminister Javad Zarif, Colombias utenriksminister Maria Holguín, Jordans utenriksminister Ayman Al- Safadi og tidligere utenriksminister i USA, John Kerry, er blant lederne som samles til det årlige Oslo Forum på Losby gods 13. og 14. juni.

Utenriksminister Børge Brende er vert for Oslo Forum, som i år feirer 15 – årsjubileum. Oslo Forum har etablert seg som én av de fremste møteplassene i verden for tilretteleggere, fredsmeglere, toppolitikere og andre aktører fra fredsprosesser og konfliktløsning. I år kommer om lag 100 forskere, fredsmeglere og politikere med erfaringer fra ulike freds- og meglingsprosesser, blant disse er utenriksministere fra Oman, Bosnia-Hercegovina, Sudan, Slovakia, Indonesia, Kenya, Somalia, Finland, visestatsminister fra Kroatia og en rekke andre høynivådeltagere.

Årets tema er Peacemaking in a New Era of Geopolitics. Temaet er overbygning for diskusjoner om utfordringene vi står ovenfor i dagens konfliktbilde, som i stor grad preges av stormaktsspill og regional rivalisering. Syria, Somalia, Colombia, SørSudan, Libya, Sørøst-Europa, Filippinene, Jemen og Nigeria er blant konfliktene som vil bli diskutert.

– Geopolitisk posisjonering og rivalisering om makt og innflytelse på tvers av landegrenser er blitt en tydeligere driver av konflikt. Dette gjør det nødvendig å diskutere og tenke nytt om hvordan det internasjonale samfunn bedre kan lykkes i å forebygge og løse konflikter. Konfliktene vi ser rundt oss fører til enorme menneskelige lidelser og materielle kostnader, i tillegg til å utgjøre en sikkerhetstrussel både nær og fjernt. At vi internasjonalt blir bedre til å forebygge og løse konflikter er derfor helt nødvendig, sier utenriksminister Børge Brende.

Oslo Forum arrangeres i fellesskap av Utenriksdepartementet og organisasjonen Center for Humanitarian Dialogue.

Presseprogram (med forbehold om endringer)

Tirsdag 13. juni
Kl. 09.15: Pressekonferanse med deltagerne i åpningspanelet: EUs høyrepresentant Federica Mogherini, Irans utenriksminister Zarif, Indonesias utenriksminister Retno Marsudi, Jordans utenriksminister Ayman Al Safadi og tidligere utenriksminister i USA, John Kerry og utenriksminister Brende.

Kl. 09.45: Åpningssesjon ledet av utenriksminister Brende. Pressen kan følge innledningene via videolink i tilstøtende sal.

Onsdag 14. juni
Kl. 10.00: Utenriksminister Brende og FNs spesialutsending for Syria, Staffan de Mistura møter pressen.

Kl. 12.20: Pressemøte om Colombia. Mer informasjon følger.