Sør-Sudan i krise – avlyste 6. årsfeiringen

VG – 10. juli 2017

Frihet, men ingen fred. Sør-Sudan, verdens yngste nasjon, har bursdag i dag, men fant ingen grunn til å feire seksårsdagen. Millioner er drevet på flukt av en opprivende borgerkrig -hungersnød og epidemier truer.


Bildetekst:

APRIL 2017: Hungersnød og epidemier truer Sør-Sudan. To kvinner og et barn fra Dinka-stammen får hjelp mot kolera i et teltsykehus i landsbyen Dor i provinsen Awerial. Foto: AFP

Vi føler at det ikke er riktig å bruke det lille vi har av midler til en feiring, så lenge landets innbyggere er rammet av en økonomisk krise. Mange har ikke en gang råd til et måltid om dagen, sa president Salva Kiir i en tale til folket søndag formiddag.

9. juli 2011 var dagen da Sør-Sudans elleve millioner innbyggere omsider kunne slippe løs gleden, feire friheten og landets uavhengighet fra Sudan etter flere tiår med borgerkrig.

Hilde Frafjord Johnson: En lenge varslet, menneskeskapt katastrofe

Men freden var skjør. I desember 2013 blusset en ny og betent konflikt opp på grunn av en maktkamp mellom president Salva Kiir som beskyldte visepresident Riek Machar for å planlegge et statskupp.