Haley langer ut mot lederne i Sør-Sudan

Hentet fra  NTB / Klassekampen 25.10.2017|

USAs FN-ambassadør Nikki Haley sier hun er svært skuffet over de krigerske lederne i Sør-Sudan, men håper samtidig å puste liv i en to år gammel fredsavtale.
Haley kom onsdag til hovedstaden Juba i et nytt forsøk på å mane til fred i verdens yngste nasjon. Hun er den mest høytstående tjenestepersonen fra Trump-administrasjonen som har besøkt det afrikanske kontinentet.
Siden 2013 har regjeringen og opposisjonen ligget i blodig konflikt med hverandre, og begge sider beskyldes for krigsforbrytelser og brutale overtramp på menneskerettigheten.
Haley hadde onsdag møte med president Salva Kiir.
– Vi er skuffet over det vi ser. Dette er ikke det vi trodde vi investerte i, sa hun til reportere etter møtet og viste til at USA har brukt 11 milliarder dollar, nærmere 90 milliarder kroner, i Sør-Sudan.
Sammen med Storbritannia og Norge var USA en del av den såkalte Troikaen som bidro til å få en fredsavtale i Sudan i 2005 som senere banet vei for Sør-Sudans løsrivelse i 2011.
Etter fredsavtalen ble Sør-Sudan overøst med bistand, men det hjalp lite da en politisk konflikt mellom president Salva Kiir og tidligere visepresident Riek Machar eksploderte i full krig mellom hovedsakelig folkegruppene dinkaer og nuere i desember 2013.
For en måned siden uttalte Haley at hun ønsker å revitalisere en fredsavtale som ble inngått i 2015, men som senere er blitt skutt i filler.
(©NTB)