Statsministerens kontor anklages for triksing med flyktning-tall

Hentet fra Bistandsaktuelt | Av Henry Lubega /Uganda og Espen Røst

Ugandiske myndigheter og politi, samt EU undersøker nå påstander om at offentlige ansatte har forsøkt å føre givere bak lyset ved å oppjustere flyktningtall for å få mer penger til blant annet matvarehjelp.

Fire ansatte tilknyttet statsmininsterens kontor – en kommissær for flyktninger, en saksbehandler, lederen for en flyktningleir og en registreringsansvarlig – er blitt suspendert mens granskningen pågår.

Tallene for antall flyktninger i hovedstaden Kampala skal ha vært jukset med.

– Da en hodetelling ble gjort et sted viste det seg at det manglet 19 000 flyktninger i forhold til tallet som de ansvarlige hadde oppgitt, forteller en kilde på statsministerens kontore til Bistandsaktuelt. Hun vil ikke bli navngitt. Kilden mener at pengene som er utbetalt for de nærmere 20 000 fiktive flyktningene har havnet i lommene på de ansatte med ansvar for flyktninger på statsministerens kontor.

Korrupsjon på kontoret

Dette er ikke første gang det er avslørt korrupsjon på statsministerens kontor. I 2013 ble det oppdaget at bistandspenger som skulle ha vært brukt til flyktninger i Nord-Uganda var blitt svindlet. Uganda måtte tilbakebetale 23 millioner kroner til Norge.

Mange flyktninger

Uganda – som ifølge egne beregninger huser nær 1,4 millioner flyktninger fra land som Sør-Sudan, Burundi og DR Kongo – er av mange lovprist for å ha ønsket mennesker på flukt velkommen. Ugandas flyktningepolitikk har de siste årene stått i sterk kontrast til mange andre nasjoners migrasjonspolitikk:

Sist uke uttalte FNs flyktningesjef Filippo Grandi at Uganda har «en av de mest progressive politikkene for flyktninger, ikke bare i Afrika, men i hele verden.»

Han skal ha fått forsikringer fra Ugandas toppledere at de hadde null-toleranse for korrupsjon og at mistank om offentlig ansatte skulle granskes.

Konflikten i Sør-Sudan førte hundretusener på flukt inn i Uganda fra midten av 2016. Situasjonen i Burundi og økt voldsbruk i DR Kongo bidro også til at Uganda er det landet i Afrika som ifølge egne beregninger huser flest mennesker på flukt.

De enorme tallene bidro, ifølge Reuters, til at givere – som blant annet EU – økte finansieringen av hjelpeprogrammer i landet.

Det skal ha vært UNHCRs stedlige representant i Uganda, Rosa Malango, som tok opp spørsmålet om fiktive tall, misbruk av penger og en mistanke om trafikking av flyktningjenter med Ugandas statsminister Ruhakana Rugunda.

Korrupsjonsetterforskning

– Regjeringen tar påstandene på alvor og har umiddelbart innledet undersøkelser, sier Julius Mucunguzi til Reuters.

Ifølge Mucunguzi, talsmann ved Statsministerens kontor, krever flere FN-organisasjoner at Uganda går gjennom flukt-tallene, fordi «verifiseringsprosessen ikke har vært robust nok». Han sier det er for tidlig å fastslå om varslene er sanne, men påpeker at anklagene blant annet handler om matvarehjelp.

– Hvis tallene ikke stemmer, hvem får da all maten som er distribuert til flyktningene, spør Mucunguzi.

EU-delegasjonen i Uganda kom i tirsdag med en uttalelse der det heter at de har merket seg påstandene om feil-rapportering og mulig korrupsjon. EU har bidratt med finansiering av både FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) og Verdens matvareprograms (WFP) operasjoner i det sentral-afrikanske landet.

Ifølge Reuters har EU på bakgrunn av varslene også igangsatt en egen korrupsjonsetterforskning. «Det er viktig å behandle påstander om feil raskt og grundig», heter det i uttalelsen fra EU i forbindelse med anklagene.

http://www.bistandsaktuelt.no/nyheter/2018/flyktningesvindeil-i-uganda/