Tegninger fra Åsgård-elever blir utstilling i flyktningeleir i Uganda

Hentet fra ÅS-avis 12.2.2018

 

Elever fra 6. trinn sammen med inspektør Terje Posaas Nilsen og KFUK-representant Solveig Nilsen. Foto: Monika S. Risnes.

Bildetekst:
Milla Fiske og Johan Benjamin Clewing fikk vite mer om forholdene i Sør-Sudan under besøket i D6 denne uka. Nå skal Åsgård-elevene tegne sine håp og drømmer. Foto: Monika S. Risnes.

ÅS: Barnetegninger fra sør-sudanske barn er for tiden i Ås og D6. Ås Avis har tidligere skrevet om den omreisende utstillingen “Jeg vil bli president” som nå besøker Ås kunstforening. Denne uka tar et lokalt elevprosjekt form.

– Rart at de krangler om jord

Tirsdag formiddag besøkte Åsgård skoles 5. 6. og 7. trinn utstillingen. Her fikk elevene vite mer om Sør-Sudan av KFUK/KFUM-representant Solveig Nilsen. Og det var mye de ikke visste fra før:

– Jeg synes det var rart å høre at de krangler så mye om om dyrking av mat. Ved elvene er det mange som vil dyrke jorda. Det er så mange som trenger mat og da blir det krangel, sier Milla Fiske.

– Det er mye ørken i Sør-Sudan. Derfor er det ikke nok steder å dyrke mat, sier Johan Benjamin Clewing.

– Og de er redde for flom, supplerer Milla.

Elevene fikk innsikt i leveforhold preget at krig og fattigdom, fjernt fra det de er vant til fra Ås. Å få høre at mange har mistet foreldrene sine og bor alene i flyktningeleir i Uganda, gjorde også sterkt inntrykk på barna.

Smiler likevel

Utstillingen «Jeg vil bli president» ble åpnet i Galleri D6 10. februar. Blant gjestene ved åpningen var lederen i Den sørsudanesiske kvinnegruppa i Oslo, Angela Charles Abeya. Som flere av de frammøtte på åpningen ble hun rørt til tårer da hun fikk høre mer om bakgrunnen for utstillingen. Kanskje ikke så rart: Charles Abeya var selv i samme situasjon som disse flyktningebarna for 30 år siden.

– Hvorfor smiler barna på bildene likevel? Det er nok fordi de er i sikkerhet der de er, forteller Solveig Nilsen elevene.

Nå skal de selv tegne sine drømmer i prosjektet med arbeidstittel “Dette ønsker jeg meg”. Fredag blir det en utstilling på Åsgård skole, med prosjektleder og kunstner Cliff Kibuuka blant flere til stede. Tegningene til Ås-barna skal deretter ut på en lang, lang reise, som bidrag til å knytte bånd og spre håp om en bedre verden.