Endelig en god nyhet fra Sør-Sudan

Hentet fra Vårt Land | Av  Geir Ove Fonn 3.april 2018

 

Konfliktherjede Sør-Sudan er foreløpig siste land som er erklært fritt for guineaorm. Bare seks land er igjen før den svært plagsomme sykdommen er helt utryddet.

 

Sør-Sudan er foreløpig siste land som er erklært fri for guineorm-sykdommen. 48 år gamle Rejina Bodi i landsbyen Terekeka fortalte i 2017 hvordan hun i 2009 i en periode på sju måneder fikk trukket ut mer enn ti guineaormer fra kroppen. Foto: Mariah Quesada, AP/NTB scanpix.

USAs tidligere president Jimmy Carter har gjennom sitt The Carter Center gått i front for å utrydde guineaorm-sykdommen, og før påske kunne han sammen med sørsudanske helsemyndigheter erklære verdens yngste stat fri for guineaorm.

Det kunne de gjøre fordi det ikke er registrert noen tilfeller i løpet av 15 måneder, som et tre måneder mer enn livssyklusen på rundt et år for guineaorm. Dermed regner man med at smittesyklusen er brutt.

Milepæl i helsekamp

– Folk og myndigheter i Sør-Sudan har nådd en milepæl i den verdensomfattende kampen for å bli kvitt guineaorm-sykdommen. Nyheten er frukten av gode hensikter fra alle sider om å opprettholde avtalen fra 1995 om våpenhvile under Sudans grusomme borgerkrig, sa Carter, som den gang var med på å framforhandle våpenhvilen.

Fakta:

  • Guineaorminfeksjon var tidligere et stort sykdomsproblem som gav millioner av mennesker invalidiserende plager med feber, smerter og sår.
  • For 30 år siden fikk rundt 3,5 millioner mennesker sykdommen guineaorm hvert år. I fjor var det bare 30 tilfeller.
  • Drikkevann som inneholder kreps, som er bærere av larvestadiet, er smittekilden. Viktigste tiltak mot spredning er rent drikkevann.
  • Bare seks land er nå ikke erklært fri for guineaorm. Den eneste andre sykdommen som er utryddet er kopper, som ble utryddet i 1979.