Amnesty med ny, grufull rapport om Sør-Sudan

NTB 20.9.2018

En sørsudanesisk offiser i forbindelse med en høring der ti soldater ble dømt for voldtekt av utenlandske hjelpearbeidere og drapet på en lokal journalist. Overgrepene og drapet skjedde under angrepet på Terrain Hotel i hovedstaden Juba i 2016. Dommen og høringen fant sted 8 september 2018. Foto: Andreea Campeanu/Reuters/Scanpix

Mens lederne forhandlet om fred, gikk sørsudanske regjeringssoldater og allierte militser til angrep på sivile med sjokkerende brutalitet, ifølge Amnesty.

Kvinner og eldre ble voldtatt, brent levende, hengt i trærne eller overkjørt av militære kjøretøyer, heter det i en ny rapport somAmnesty lanserte onsdag.

Rapporten er basert på intervjuer med 100 fordrevne personer fra områdene Leer og Mayendit i delstaten Unity nord i Sør-Sudan.Hardt rammet

Leer og Mayendit er blant stedene som har vært hardest rammet av den snart fem å lange borgerkrigen i Sør-Sudan. Mange av dem som ikke greide å flykte fra den siste offensiven, ble drept, blant dem gamle og funksjonshemmede som ble brent levende i hjemmene sine, heter det i Amnesty-rapporten.

– De voldtok kvinner, drepte de gamle og tok de unge guttene, forteller en innbygger til AP.

Oljerike Leer er også det gamle kjerneområdet til opprørslederen Riek Machar.

Angrepene skjedde samtidig som Sør-Sudans president Salva Kiir og Machar forhandlet om den siste fredsavtalen, som ble undertegnet i midten av september.Skepsis

Avtalen er imidlertid blitt møtt med skepsis, og for første gang har den såkalte Troikaen – USA, Storbritannia og Norge – som bidro til at Sør-Sudan ble uavhengig i 2011, ikke satt sine signaturer på avtalen.

Sørsudanske myndigheter, som ofte har avfeid slike rapporter som «vås» , sier at den nye fredsavtalen betyr en slutt på krigen.

Men bare få dager etter at avtalen var undertegnet, brøt det ut nye kamper mellom regjeringshæren og opprørsstyrker ved Lainya og Kajo-Keji sør i landet. I byen Yei i det samme området ble en nepalsk FN-soldat skutt og såret i det FN hevder var et direkte angrep mot dem. 

Til Amnestyrapporten om Sør-Sudan