Nansenprisen til sørsudansk kirurg

Hentet fra Romsdals Budstikke | Orginalkilde NTB

Dr. Atar er opprinnelig fra Torit i Sør-Sudan og utdannet seg til kirurg i Khartoum i Sudan før han praktiserte en stund i Egypt.

I 1997, da delstaten Blue Nile var herjet av krig, meldte Dr. Atar seg frivillig til å arbeide der og etablerte fra bunn av sitt første sykehus i Kurmuk. Der arbeidet han i mange år i hjertet av en omfattende konflikt, ifølge FN i direkte fare for å bli rammet av luftangrep.

I 2011 tvang økende vold Dr. Atar til å pakke sammen sykehuset i Blue Nile, og han og hans stab flyktet med så mye utstyr de kunne til Bunj i delstaten Upper Nile nordøst i Sør-Sudan.

Der driver han i dag det eneste fungerende sykehuset i delstaten og har sammen med resten av sitt team ansvaret for over 200.000 mennesker. Blant dem er 144.000 flyktninger fra Blue Nile, samt lokalbefolkningen i fylket Maban på rundt 53.000.

– Dr. Atars arbeid gjennom tiår med borgerkrig og konflikt er et enestående eksempel på dyp humanitær ånd og uselviskhet. Gjennom hans utrettelige innsats har tusenvis av liv blitt reddet, og utallige menn, kvinner og barn har fått en ny sjanse til å bygge en fremtid, sier Filippo Grandi, FNs høykommissær for flyktninger.

– Ettersom han ofte setter sin egen sikkerhet i fare når han gjør dette, er hans dedikasjon til å hjelpe ofre for krig og konflikt helt ekstraordinær og fortjener global oppmerksomhet og anerkjennelse, fortsetter Grandi.

http://www.rbnett.no/ntb/utenriks/2018/09/25/Nansenprisen-til-sørsudansk-kirurg-17578195.ece