Hundretusener har dødd i borgerkrigen i Sør-Sudan

NTB 26.9.2018
Den brutale borgerkrigen i Sør-Sudan har tatt livet av langt flere mennesker enn tidligere antatt. Det nye anslaget lyder på nær 400.000.
Bildetekst:

En sørsudansk regjeringssoldat fotografert i januar 2014 etter gjenerobringen av provinshovedstaden Bentiu . Grundige beregninger viser at krigen i Sør-Sudan har tatt livet av langt flere enn tidligere antatt. Arkivfoto: Mackenzie Knowles-Coursin / AP / NTB scanpix.

flere år har det rådet usikkerhet rundt antall mennesker som har dødd som følge av krigen, som startet i slutten av 2013. Anslagene har vært på titusener, ikke hundretusener.

Nå har eksperter kommet fram til at 382.900 mennesker er døde som følge av krigen. Rundt halvparten av dem har dødd som følge av «voldelige skader». Andre har mistet livet fordi krigen har gitt økt risiko for sykdom og redusert tilgang til helsetjenester.

– Etter hva vi vet, er dette den første omfattende beregningen av hvor mange mennesker som har dødd på grunn av krigen, sier Francesco Checchi, en av forskerne bak rapporten fra London School of Hygiene & Tropical Medicine.

– For hver dag som går, kan ytterligere hundrevis av liv gå tapt, sier Checchi.

Topp i 2016–2017

Å beregne antall døde i borgerkrigen, har vært vanskelig fordi så mange har dødd i avsidesliggende områder. Det nye anslaget er basert på statistiske modeller, og ved hjelp av disse har man også kommet fram til at antall døde ser ut til å ha nådd en topp i 2016 og 2017.

I tillegg har det vært flest dødsfall sør og nordøst i landet, og dette er voksne menn som var mest utsatt.

– Jeg tror dette tallet er mye mer realistisk enn de 50.000 som er blitt brukt så langt, sier Klem Ryan, som tidligere har jobbet for FN i Sør-Sudan. Han har også vært koordinator for ekspertpanelet i FN som skulle overvåke sanksjonene mot landet.

– Aller siste avtale

Da fredsavtalen kollapset i juli 2016, brøt det ut nye kamper i hovedstaden Juba, og volden spredte seg til andre regioner.

Det nye dødstallet blir kjent få uker etter at president Salva Kiir og opprørsleder Riek Machar signerte det som blir omtalt som en «aller siste» fredsavtale. Den innebærer at Machar får tilbake stillingen som visepresident.

Både USA og andre land har uttrykt skepsis til om den nye fredsavtalen vil holde, og det er allerede meldt om enkelte nye sammenstøt, hvorpå begge parter har lagt skylden på hverandre.

Rapporten er bestilt av det amerikanske utenriksdepartementet.

(©NTB)