Auksjonerte bort barnebrud på Facebook: – Minner om moderne slavemarkeder

Hentet fra  Norsskavis.no| av Andreas Hovland on 20. november 2018

I slutten av oktober ble en auksjon avholdt gjennom Facebook. En 17 år gammel jente fra Sør-Sudan skulle giftes bort, og ble auksjonert bort mot medgift.

Jentas far skal angivelig ha mottatt 500 kuer, tre biler og 10 000 dollar i bytte for sin datter. Hun ble giftet bort til vinneren av auksjonen 3. november, ifølgePlan International, en organisasjon som jobber for barns rettigheter

Bildet som ble lagt ut av jenta sammen med innlegget, i tillegg til et bilde av det som skal være jenta i brudekjole, har gått viralt. Både lokalt og internasjonalt raser folk over hvordan jenta har blitt behandlet.

– Barbarisk bruk av teknologi

Plan International ber myndighetene i Sør-Sudan å etterforske aksjonen.

– Denne barbariske bruken av teknologi minner om moderne slavemarkeder. At ei jente kan bli solgt for ekteskap på verdens største sosiale medier plattform i dag er utenkelig, sier George Otim, direktør for Plan International i Sør-Sudan.

Fem menn skal ha deltatt i auksjonen. Noen av disse er angivelig høytstående tjenestemenn i myndighetene.

– Det er vanlig at medgift blir brukt i ekteskap i sørsudansk kultur, men ingenting kan unnskylde hvordan denne jenta – som fortsatt er et barn – har blitt behandlet som ingenting mer enn et objekt, solgt til budgiveren villig til å tilby mest penger og varer, sier Otim.

Video originally published on dagbladet.no/dbtv.no on 28.02.2016- DET ER PERVERST: Youtuber Coby Persin ønsket å rette fokus mot arrangerte barneekteskap ved å utføre et sosiale eksperiment på Times Square i New York. Video: Coby Persin Vis mer

Fjernet etter 15 dager

Facebook har fått massiv kritikk for at noe slik kan skje på deres plattform. De har sagt at innlegget ble tatt vekk så snart selskapet fant ut av det, men dette var ifølge CNN først etter at jenta allerede var giftet bort.

Da hun ble gravid som 12-åring, ba ektemannen (70) om skilsmisse

Selskapet innrømmer overfor kanalen at deres plattform ble brukt for auksjonen, som startet 25. oktober. Selskapet fjernet innlegget 9. november.

– Enhver form for menneskehandel – om det er innlegg, sider, reklame eller grupper – er ikke tillatt på Facebook. Vi fjernet dette innlegget og deaktiverte profilen til personen som la ut innlegget permanent, sier en talsperson for selskapet i en uttalelse til CNN.

Høyeste prisen

Den sørsudanske nasjonale allianse for kvinnelige advokater (NAWL) sier til CNN at auksjonen ikke ble publisert av jentas familie, men av en person i nærsamfunnet deres. Men familien skal ha tjent på budkrigen.

– Noen av våre kolleger fikk kontakt med moren, og hun var ikke glad for det, sier Suzy Natana, en av advokatene, til CNN. Ifølge Natana er dette den høyeste prisen betalt for en brud i regionen.

Det har også oppstått bekymring blant aktivister for at andre familier kan velge å bruke sosiale medier for å få større medgift.

Ifølge nyhetsbyrået AP var mannen som vant budrunden tre ganger eldre enn jenta, og jenta ble hans niende kone. AP har forsøkt å kontakte mannen, men har ikke fått svar.

– Hun har blitt redusert til en handelsvare, sier Philips Anyang Ngong til AP. Han jobber som menneskerettighetsadvokat, og forsøkte å stoppe auksjonen.

Alle involverte burde holdes ansvarlige, mener han.

Europas nye barneslaver: Blir misbrukt til prostitusjon, narkotikasalg og terror

Kulturell praksis

I landet er det kulturell praksis å betale medgift for bruder, vanligvis i form av kuer. Landet har også en lang historie med barneekteskap. Selv om dette nå er ulovlig, blir 40 prosent av jentene fortsatt giftet bort før de fyller 18, skriver AP.

Selv om barneekteskap er ulovlig, sier myndighetene at de ikke kan regulere lokalsamfunns kulturelle normer, spesielt i fjerntliggende områder.

En talsperson for myndighetene i landet sier til nyhetsbyrået at man ikke kan kalle dette budgivning som om det var en auksjon.

– Det er ikke budgivning. Hvis du ser på det med europeiske øyne, vil du kalle det en auksjon. Du må se på det med afrikanske øyne. Det er en tradisjon som går tilbake tusenvis av år. Det er ikke et ord for det på engelsk, sier talspersonen.

Tre ganger så mange saker med barn på et år: - Selger barnebruder, barneprostituerte og nyfødte