En avgjørende skoledag i Sør-Sudan

Hentet fra  FN-Sambandet  | Publisert: 24.01.2019 – UNRIC / Filip Andersson

En avgjørende skoledag i Sør-Sudan Nordmann og  FN-politi Kim Haugen har ansvar for å transportere opp til 800 studenter mellom bosted og skole i den Sør-Sudanske hovedstaden Juba. – Jeg er stolt og glad for at jeg er med på å få dette til, sier han.

F

Solen har nettopp dratt seg over Juba-horisonten, klar til å tilby nok en dag med ubarmhjertig varme.

Men dette er ikke en gjennomsnittlig, begivenhetsfattig dag. I det minste er det ikke det for de 466 studentene som bor og studerer på FN-basen der tusenvis av mennesker er skjermet som del av FN-oppdraget i Sør-Sudan.

I dag er den andre dagen av videregående skoleeksamen, en viktig begivenhet. Stryker du på eksamen i et av de syv forskjellige fagene i løpet av de neste ukene, blir du dømt til nok et år med videregående studier. Bestå, og himmelen kombinert med din besluttsomhet, dine økonomiske ressurser og flaks, forblir grensene for det som kan komme.

— Jeg tror jeg bestod engelsk i går. I dag skal jeg ta geografieksamen. Hvis jeg består alle testene, vil jeg studere videre. Jeg vil begynne på universitetet og forhåpentligvis studere journalistikk, sier Elizabeth Peter fra Akobo, som har vært bosatt i basen i Juba siden 2013.

Elizabeth Peters forbereder seg til eksamen. Foto: UNMISS

Elizabeth er 32 og har en 4 år gammel datter. Hun grøsser av tanken på et år med gjentakelse.

— Suksessen min vil hjelpe meg til å oppmuntre barn. Barn skal gå på skole, utdanning er fremtiden for både barna og landet, sier hun.

Det er selvsagt en utfordring å transportere de aspirerende akademikerne til Buluk Basic School, som ligger omtrent åtte kilometer unna. Busser finansiert av UNICEF, koordinering av FNs politibetjenter og vern utført av FNs fredsbevarende styrker må til. De fleste studentene føler seg ennå ikke trygge på ferd gjennom byen.

Norsk FN-hjelp

I dag blir frakten relativt enkel, med bare åtte busser. Men i går ble 16 biler lastet med mer enn 800 studenter, et høyt antall lærere og noen få av FNs politibetjenter.

— Det innebærer fortsatt en del logistikk, og det er fortsatt mange mennesker som skal transporteres, sier Kim Haugen, den norske FN-politimannen som har ansvaret for å koordinere hele operasjonen, inkludert å snakke med sikkerhetsstyrker langs veien, velge den mest hensiktsmessige ruten og ha en beredskapsplan i tilfelle noe uforutsett skulle skje.

Kim, som har vært oppe siden klokken fem om morgenen, er ikke typen til å klage over arbeidet. Snarere tvert imot.

— Det vi gjør her i dag er en av de viktigste tingene jeg er involvert i. Vi gir studentene mulighet til å ta viktige eksamener, å kvalifisere til diplomer, gå videre til universiteter, få best mulig utdanning og til slutt finne en jobb. Jeg føler meg stolt og er glad for at jeg er med på å få dette til å skje.

Få kvinner

73 studenter og et par andre passasjerer er til stede under dagens busstur. Men kun fem kvinner er ombord. Over hele landet er rundt 27 prosent av mer enn 23 000 registrerte studenter til eksamen kvinner.

Mange jenter blir fremdeles møtt med forventninger om å holde seg hjemme til de er gift. Men det totale antallet studenter som tar eksamenene, i hvert fall i Juba, har økt betydelig.

Flere av studentene har kommet tilbake fra Uganda, Kenya, Etiopia eller Sudan for å ta eksamen, hovedsakelig fordi de hører at tilstanden i Juba er bedre etter at fredsavtalen revitalisertes i fjor.

De fleste foretrekker å ta eksamenene her i Juba fordi den beskyttede transporten som tilbys av FN gjør dem tryggere.

Gruvearbeideren

Andre har vært motivert til å komme tilbake til hjemlandet sitt Sør-Sudan etter opphold flyktningleirer i utlandet på grunn av økonomiske insentiver. Lam Yak er en av dem.

— I den Kenyanske flyktningleiren ba de om penger for at vi skulle kunne studere. Skolen her i Juba er ikke fantastisk, men i det minste kan vi studere gratis, sier han.

Mange av elevene er eldre enn man forventer at videregående skoleelever er, ofte mellom 24 og 28 år. Voldelig konflikt er en viktig årsak til de forsinkede studiene. De er ivrige etter å gjøre opp for tapt tid, med ønske om å bli tatt opp til et universitet, i Sør-Sudan eller andre steder i verden.

Lam ønsker å bli gruvearbeider.

— Vi har mineraler og olje, men det er nesten bare utlendinger som jobber på feltene i dag. Jeg vil være en del av det Sør-Sudanesiske folket som fyller hull der, sier han.

Denne artikkelen ble først publisert på UNRICs nettsider. Artikkelen er skrevet av Filip Andersson, han er Public Information Officer ved FN-operasjonen i Sør-Sudan (UNMISS).

Kilde: https://www.fn.no/Nyheter/En-avgjoerende-skoledag-i-Soer-Sudan