Frykter kollaps for Sør-Sudan-avtale

Hentet fra Vårt Land 30.3.2019 | Av Geir Ove Fonn

En smekkfull katedral i Wau i Sør-Sudan stenger konflikten ute for et par timer, men biskopen som forretter etterlyser sterkere internasjonal støtte til skjør fredsprosess.
Fader Marco Mungo holder gudstjeneste i den katolske katedralen i Wau i det nordøstlige Sør-Sudan. Fredsprosessen i landet er nå inne i en dramatisk og avgjørende fase, der håpet svinner om en samlingsregjering innen 12. mai.Foto: Håvard Bjelland, Kirkens Nødhjelp

Fader Marco Mungo er fungerende biskop for den katolske kirken i Wau, der menigheten hver søndag fyller opp de 2.500 plassene i katedralen to ganger for å få plass til alle som vil til messe.

Bakteppet for gudstjenestene er imidlertid brutalt: Siden Sør-Sudan ble kastet ut i borgerkrig i desember 2013, blir det anslått at rundt 400.000 mennesker er drept. Mer enn en tredjedel av landets 12 millioner innbyggere har måttet rømme fra sine hjem.

ICC: Kan kollapse

Ifølge en fersk rapport fra International Crisis Group (ICG) har fredsavtalen fra i fjor store svakheter og kan kollapse:

– Avtalen har ført til en velkommen nedgang i kamphandlinger, men den kan bryte sammen på grunn av en rekke ulike konflikter.

ICG advarer om at viktige steg i avtalen, som å forene hæren og bli enige om interne grenser, ligger langt bak skjema.

– Vi håper på det beste og arbeider for at fredsavtalen skal bli implementert. Samtidig må vi planlegge og ha beredskap for det verste, inklusive fullskala krig, sier Kari Øyen, Kirkens Nødhjelps stedlige representant i Sør-Sudan.

LES MER: Farligste land å drive nødhjelp

Trenger forsoning

Nylig var et team fra hjelpeorganisasjonen i byen Wau i den nordvestlige delen av landet, der fungerende biskop Fader Marco Mungo og hans katolske kirke er en samarbeidspartner med Kirkens Nødhjelp.

Biskopen etterlyser større internasjonal innsats for å støtte den unge nasjonen i en fortsatt skjør fredsprosess videre. Samtidig sier han det trengs større vilje i befolkningen til å søke forsoning:

– I Sør-Sudan er det store problemet at vi hater våre fiender. Som mennesker må vi vokse opp i Guds navn, og det betyr at vi også må lære å elske våre fiender. Sammen må vi sette oss ned å snakke om hva som gikk så fryktelig galt, og for å finne veien til fred må vi tilgi hverandre, formaner Mungo.

LES OGSÅ: Høybråten overtar lederskap

Kirkelig initiativ

Den katolske kirken prøver nå å ta et lederansvar i konflikten. For et par uker siden møtte landets katolske president Salva Kiir pave Frans i Vatikanet, og det er planlagt et nytt og større besøk fra det sørsudanske lederskapet i Vatikanet om et par uker.

Det er en av grunnene til at pave Frans har vekket til live igjen en plan fra 2017 om å besøke landet, som han da måtte avlyse på grunn av krigen. Nå arbeider kirkelige krefter hardt i kulissene for å bidra til implementeringen av fredsavtalen, som etter planen skal levere en samlingsregjering allerede 12. mai. Hvis det lykkes, kan et pavebesøk bli realisert for å støtte opp om freds- og forsoningsprosessen videre.

Krass bispeuttalelse

En knallhard erklæring fra de katolske biskopene i Sør-Sudan for en måned siden illustrerer imidlertid at det er langt fram:

– Det er ingen vilje eller forpliktelse til fred blant mange av våre ledere, hatefull tale og propaganda florerer, og det er en tørst etter hevn i våre lokalsamfunn, heter det i uttalelsen.

Biskopene advarer om at «situasjonen på bakken demonstrerer at fredsavtalen ikke adresserer de grunnleggende problemene bak konflikten». De påpeker at grove overgrep fortsetter å skje uten straffeforfølgelse, inklusive drap, voldtekter, utbredt seksuell vold, plyndring og okkupasjon av land og eiendom.

LES OGSÅ: Fortsatt groteske overgrep

Mange lokale kamper

KN-representant Kari Øyen var fredag i møte med en lokal partner som meldte om nye trefninger og 1.500 fordrevne, som nå må klare seg under åpen himmel i mer enn 40 varmegrader.

– Selv om de store kampene har stilnet, er det et utall slike lokale konflikter og trefninger av rundt om i landet, der mange aktører ikke har sluttet seg til fredsavtalen. Folk lever i en underlig dobbelthet med fredshåp om lys i tunnelen, men samtidig med frykt for det verste, sier Kari Øyen, Kirkens Nødhjelps stedlige representant i Sør-Sudan.Annonse

Fader Marco Mungo i Wau har smilet og fredshåpet på plass, men maner til mer internasjonal støtte og større forsoningsvilje i befolkningen.Vis

Sør-Sudan

  • Sør-Sudan ble 9. juli 2011 verdens yngste stat, etter tiår med sudansk borgerkrig
  • Den unge staten brøt ut i borgerkrig i desember 2013.
  • Siden er rundt 400.000 mennesker drept, og mer enn en tredjedel av landets 12 millioner innbyggere har måttet rømme fra sine hjem.
  • Konflikten har utløst den største flyktningkrisen i Afrika siden folkemordet i Rwanda i 1994. Mer enn 875.000 har flyktet til nabolandet Uganda.
  • FN advarer nå om at én million barn står i fare for akutt underernæring, mens 1,6 millioner allerede er rammet av ekstrem sult.

Kilde:https://www.vl.no/nyhet/frykter-kollaps-for-sor-sudan-avtale-1.1457672