Reuters: President Omar al-Bashir har gått av

Hentet fra NRK / Reuters Nyhetsbyrå | Av Julie Vissgren og Dag Bredvei

President Omar al-Bashir har gått av som president, sier leder for en av landets provinser, ifølge Reuters.

Øyenvitner opplyser til nyhetsbyrået AFP at flere militære kjøretøyer med soldater ankom hærens hovedkvarter i de tidlige morgentimene. Det samme hovedkvarteret er president Bashirs residens, og forsvarsdepartementet holder også til i bygningen. En militærkilde opplyser til DPA at pansrede kjøretøy har omringet stedet.

Høye matpriser og stor inflasjon har skapt stor uro i den afrikanske stormakten Sudan de siste. Tusenvis har siden desember i fjor tatt til gatene for å demonstrere mot regime og for presidentens avgang i det lukkede landet.

Ifølge NTB skal omkring 50 ha blitt drept i uro og sammenstøt.

75-åringen har tidligere gitt uttrykk for at han ønsker å bli sittende som president minst frem til valget i april neste år. Nå skal derimot pipen ha fått en annen lyd.

Tusenvis av demonstranter er samlet utenfor hærens hovedkvarter i hovedstaden Khartoum, med krav om presidentens avgang. Demonstranter på stedet oppfordrer hovedstadens innbyggere til å samle seg.

– Jeg håper revolusjonen vår vil seire, sier Alaa Salah, en av lederne for demonstrasjonene, til AFP.

Bildet på Twitter av den kvinnelige lederen har siden publiseringen gått viralt på det sosiale mediet.

Den norske, amerikanske og britiske ambassaden i Khartoum oppfordrer myndighetene om å komme med en troverdig plan for overføring av politisk makt, heter det i en uttalelse.

Siktet for folkemord

Presidenten er blant annet siktet for folkemord og krigsforbrytelser av Den internasjonale domstolen (ICC). Til tross for at domstollen utsendte en arrestasjonsordre for åtte år siden, har presidenten fått fortsette å reise verden rundt som en fri mann og beholt stillingen som president, ifølge The Guardian.

Landet ble i 2011 delt i to mot presidentens vilje, som del av en fredsavtale der 99 % av befolkningen i Sør-Sudan stemte for splittelse.

Delingen av Sudan kom som følger av en borgerkrig mellom myndightene i nord og frigjøringsbevegelsen i sør. I 2013 brøt det ut en ny, voldelig konflikt, denne gangen innad i Sør-Sudan. Den fire og et halv år lange konflikten har ført til at rundt 1,9 millioner er på flukt i landet og ytterligere to millioner har flyktet til nabolandene, ifølge Flyktningshjelpen.

https://www.nrk.no/urix/reuters_-president-omar-al-bashir-har-gatt-av-1.14512423