Demonstranter tar i bruk streikevåpen i Sudan

Hentet fra NTB 28.5.2019| 

Demonstranter tar i bruk streikevåpen i Sudan

Sudanske demonstranter vil gjennomføre en todagers generalstreik for å presse det militære til å gi fra seg makten til et sivilledet styre.

Bildetekst: Protestbevegelsen i Sudan krever at militærjuntaen bak kuppet i april overlater makten til et sivilt styre – men generalene nekter. Foto: AP / NTB scanpix

Krig og konflikter: Protestbevegelsen, som består av en allianse av opposisjonsgrupper og aktivister, har oppfordret folk til å gå på jobb tirsdag og onsdag, men uten å gjøre noe arbeid.

Oppfordringen til generalstreik skjer som følge av at samtalene mellom bevegelsen og militærjuntaen som overtok makten da president Omar al-Bashir ble styrtet i april, nå er helt fastlåst.

– De avviser alle våre forslag, sa en av protestbevegelsens forhandlere, Wajdi Saleh, på en pressekonferanse mandag kveld. Der tok han til orde for å bruke både streikevåpen og andre former for sivil ulydighet.

– Vi har ikke andre muligheter, føyde han til.

Opposisjonen krever at det settes inn et sivilt styre, og at hærens representasjon begrenses. Juntaen nekter på sin side å gi fra seg makt og mener landets øverste leder inntil videre bør være juntaleder Abdel Fattah al-Burhan.

Etter omfattende protester ble partene i midten av mai enige om en overgangsperiode på tre år fra dagens makthavere til et sivilt styre og administrasjon. Men avtalen ble ikke undertegnet da juntaen suspenderte samtalene i forrige uke.