6000 barn gjenforent i Sør-Sudan

Hentet fra Redd Barna 29.5.2019  av Philip Crabtree

 

Vi barna fant hverandre igjen, men ikke mamma. Vi visste ikke hva vi skulle gjøre. Slik beskriver 17-år gamle Nyandor hva som skjedde da landsbyen ble angrepet i 2014, og familier flyktet i panikk i alle retninger. I påsken ble de fem barna og moren gjenforent, etter fem år!

Takket være iherdig innsats fra Redd Barnas program for gjenforening, og våre lokale partnere, lyktes det å bringe familien sammen.

Emosjonelt øyeblikk
– Fra det øyeblikket jeg gikk om bord i flyet til Bentiu visste jeg at det kom til å bli noen emosjonelle øyeblikk. Jeg visste at det ville bli en spesiell anledning, men ante ikke hvor mye det ville røre meg, sier Justin Tito, kommunikasjonsrådgiveren til Redd Barna i Sør-Sudan. Han har skrevet en blogg om gjenforeningen og intervjuet familien.

Barna hadde i lengre tid oppholdt seg i en FN-leir mens undersøkelser ble gjort for å finne moren.

– Jeg ble sjokkert over forholdene i Bor, der vi hentet barna. Det var trangt i teltene og mange barn hadde dårlige klær. Men de fem søsknene hadde pakket bagene og var spent. Man kunne se på barna at vi bragte med oss et visst håp. Den unge gutten, John, var tydelig oppspilt og sa høylytt adjø til de andre. Så kjørte bilen bort, til  applaus og vinking, forteller han.

Da de kom til flyplassen var de fem barna spente på å gå om bord, siden det var deres første reise. Likevel var det smil og «tommel-opp» om bord. Så, etter en to-timers  flyreise og deretter ny biltur, var de framme.

Foto: Redd Barna Enorme gledesscener utspiller seg i Bentiu, en landsby nord i Sør-Sudan, nær grensen til Sudan.

Lykkelig slutt
Nyandor, som i en alder av 12 år tok på seg ansvaret for de fire yngre søsknene, kunne etter fem år gjenforenes med moren. Hun fortalte om hvor vanskelig tiden etter angrepet hadde vært.

– Jeg var ensom og kunne ikke glede meg over livet. Det var vanskelig å forholde seg til andre jenter på samme alder eller leke med dem, fordi jeg hadde et så stort ansvar for søsknene. Det var tøft. Hver gang jeg tenkte på mor ble jeg enda mer bekymret.

– Selv jeg var spent, jeg har aldri sett et slikt gjensyn før. Barna hoppet ut av bilen og løp mot moren, det var som en film med lykkelig slutt, forteller Justin.

Fortsatt store behov

Henrik Stabell er Redd Barnas regionansvarlig for Sør-Sudan og var tilstede under gjenforeningen.

– Det var en viktig og flott milepæl å ha gjenforent 6000 barn med sine familier. Samtidig er det registrert ytterligere 7576 barn som har kommet bort fra sine foreldre, i tillegg til over 5362 barn som er meldt savnet av sine foreldre. Behovene for psykososial støtte, beskyttelse og videre arbeid med familiegjenforening, er fortsatt store i Sør-Sudan,  avslutter Henrik Stabell

Barna og morens navn er endret for å ivareta deres sikkerhet.

Kilde: https://www.reddbarna.no/nyheter/6000-barn-gjenforent-i-soer-sudan