FN omplasserer ansatte, og USA advarer sine borgere i Sudan.

Hentet fra Aftenposten 5.6.2019 | 

USA advarer sine statsborgere i Sudan og FN omplasserer flere av sine ansatte etter at spenningene i Sudan har eskalert den siste uken.

FOTO:Salih Basheer / AP / NTB scanpix
Amal al-Zein, en aktivist som ble pågrepet under protestene mot Omar al-Bashir, er blant mange som nå demonstrerer mot militærjuntaen

Arrangørene av protestene opplyste onsdag at det er funnet 40 døde i elven Nilen i Khartoum. Antall drepte har ifølge organisasjonen Sudanske legers komité steget til 108. 509 personer skal være skadet.

– Søk tilflukt hjemme eller en annen trygg plass. Utvist ekstrem forsiktighet om du skal bevege deg ute, sier USAs utenriksdepartement i en uttalelse til sine statsborgere i Sudan. Samtidig fordømmer USA volden mot demonstrantene.

FN sier de omplasserer sine ansatte som ikke jobber med eksisterende prosjekter i Sudan, men understreker at alle FNs operasjoner i Sudan vil fortsette, ifølge talskvinne Eri Kaneko i FN.

Mange i Sudan så for seg en ny start da den autoritære presidenten Omar al-Bashir ble avsatt i april av protestbevegelsen. Militærjuntaen lovet valg, men har siden klamret seg til overgangsmakten, noe som har utløst nye protester og sammenstøt. Etter de blodige aksjonene de siste dagene hevder Sudans militærstyre at det igjen vil forhandle med opposisjonen. Useriøst, svarer opposisjonen.

– Kjøretøyene deres patruljerer i gatene, de skyter på folk. Vi fortsetter protestene våre, motstanden, streiken og en fullstendig sivil ulydighet, sier han.

En demonstrant viser håndsignaler foran brennende dekk og søppel i hovedstaden Khartoum i Sudan mandag.

Kilde: https://www.aftenposten.no/verden/i/50rzrK/FN-omplasserer-ansatte_-og-USA-advarer-sine-borgere-i-Sudan