Folket feirer «et nytt Sudan»

Hentet fra  | NTB 17. august 2019

Begeistrede sudanere feiret i Khartoums gater lørdag da landets generaler signerte en avtale med demokratibevegelsen. Avtalen baner vei for sivilt styre.

 


Bildetekst: Sudanere feirer at generalene har undertegnet en maktdelingsavtale med protestbevegelsen, åtte måneder etter at folket reiste seg mot Omar al-Bashirs regime. Foto: AP Photo / NTB scanpix.

Krig og konflikter: Tusenvis av jublende sudanere omringet Vennskapshallen ved Nilen hvor avtalen om hvordan landet skal styres i en 39 måneder lang overgangsperiode, ble undertegnet.

– Dette er den største feiringen jeg noen gang har sett i landet mitt. Vi har et nytt Sudan, sa 37 år gamle Saba Mohammed mens hun viftet et lite plastflagg.

Avtalen skal sikre at militærjuntaen gir fra seg makt etter militærkuppet mot president Omar al-Bashir i april. Bashir ble avsatt etter flere måneder med folkeoppstand i form av fredelige massedemonstrasjoner mot hans regime.

Det var jubelstemning også en rekke andre steder i Sudan lørdag.

Bilder på sosiale medier viser folk som feirer i gatene også i Darfur og i provinsen Kassala øst i landet. Fredag reiste jernbanearbeidere og andre demonstranter til hovedstaden med tog fra Atbara, hvor folkeoppstanden ble født i desember i fjor.

– Vi håper Sudan kan bevege seg framover nå, vi ønsker å være stolt av landet vårt, sa Saida Khalifa etter å ha gått av nattoget fra Atbara.

– Våpnene må stilne, og vi må dra hele landet ut av dette kaoset for å oppnå fred og frihet, la hun til.

Demonstrantene betalte en høy pris i månedene før generalene gikk med på å dele på makta. 3. juni – på den mørkeste dagen i den åtte måneder lange folkeoppstanden – slo sikkerhetsstyrker brutalt ned på en sitt-ned-aksjon i Khartoum.

127 mennesker drept, ifølge leger tilknyttet protestbevegelsen. Blodbadet fremskyndet nye forhandlinger for å avverge en større konflikt.

– Min bror ble skutt og drept 3. juni. Jeg skulle ønske han hadde sett dette. Vi vant. Revolusjonen døde ikke, hulket han.

– Broren min er en helt, erklærte 19-åringen før to venner svøpt i store sudanske flagg kom for å trøste ham.

Lørdagens seremoni markerer slutten på flere uker med krokete forhandlinger mellom generaler og protestledere. Avtalen formaliserer opprettelsen av en overgangsregjering som skal ledes av et suverent råd på elleve medlemmer.

I tillegg skal det opprettes en regjering utnevnt av aktivistene, og en lovgivende forsamling skal være på plass innen tre måneder. Flertallet av representantene i forsamlingen skal komme fra protestbevegelsen.

Etter drøyt tre år skal det holdes valg.

Fra før er det klart at aktivistene har utpekt den tidligere FN-toppen og økonomen Abdalla Hamdok som statsminister i overgangsregjeringen.

Etiopias statsminister Abiy Ahmed, Sør-Sudans president Salva Kiir og representanter for flere andre land var til stede under seremonien i Khartoum. Troika-landene Norge, Storbritannia og USA signerte som vitner til fredsavtalen, opplyser utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H).

– Norge gratulerer det sudanske folket med undertegningen av fredsavtalen i Sudan. Neste viktige milepæl er etableringen av en sivil overgangsregjering, sier Søreide i en uttalelse lørdag kveld.

Avtalen ble signert av militærrådets nestleder Mohamed Hamdan Daglo og Ahmed al-Rabie, som representerte demokratibevegelsens paraplyorganisasjon Alliansen for frihet og endring.

Et nytt kapittel har begynt i Sudans historie etter tre tiår med «undertrykkelse og korrupsjon», sier protestlederen Mohammed Naji al-Assam. Overgangsregjeringen skal ifølge ham prioritere å slutte «rettferdig og omfattende fred» med opprørere over hele landet.

Da folk rundt ham brøt ut i jubel lørdag, begynte 19 år gamle Ali i stedet å gråte.

Seks er sivile, fem kommer fra militæret. Hvem de elleve rådsmedlemmene er, skal kunngjøres søndag, samtidig som militærjuntaen oppløses. Rådet skal ledes av en general i de første 21 månedene, mens en sivil tar over i de påfølgende 18 månedene.

Det er ventet at Hamdok vil konsentrere seg om å stable økonomien på beina igjen etter nedgangstider som har vart siden Sør-Sudans løsrivelse i 2011.

Kilde NTB.