Norge vil ikke ha besøk av den «Den nubiske dronningen»

Hentet fra NRK.no | Av Hallvard Sandberg

Arrangørene av konferansen «Ly for Stormen» i Harstad trodde at alt gikk på skinner. De hadde hatt langvarig kontakt med ambassaden i den sudanesiske hovedstaden Karthoum.

– Vi fikk bare positive signaler, sier kommunalsjef i Harstad kommune Henry Sverre Andersen.

– Avslaget på visumsøknaden kom overraskende. Det er mulig å anke, men Salah skal egentlig reise på mandag.

Andersen mener det er «håp i hengende snøre». At utenriksdepartementet eller andre kanskje engasjerer seg i saken i tide.

«Den nubiske dronningen»

Det var et bilde i sosiale medier på slutten av 2018 som gjorde resten av verden oppmerksom på Alaa Salah.

Den 22 år gamle arkitektstudenten sto på taket av en hvit bil da bildet ble tatt. Det var folkelig opprør mot diktaturet i Sudan. Bildet av den unge kvinnen med store øreringer i gull, med kobbefargede sko og den hvite, tradisjonelle drakten toub nådde hele verden. Hun fikk kallenavnet Kandaka «Den nubiske dronningen».

Det var Kandakene, de kvinnelige dronningen i landet Kush, som for tre tusen år siden styrte området som nå er mestepartena av Sudan.

Avslaget

Den svenske ambassaden i Karthoum, som representerer Norge i Sudan, kan ikke komme med detaljer i enkeltsaker, men sier på generelt grunnlag til Harstad kommune at de er redd for at unge mennesker ikke vil reise tilbake til sitt hjemland etter opphold her i Norge.

– Vi kan ikke tenke oss at hun ville søke asyl i Norge, sier Andersen.

Han poengterer at Salah er en av de fremste i Sudan nå. Etter den velykkede revolusjonen er oppørerne representert i regjeringen.

– Det er ubegripelig at hun skulle bli værende i Norge nå som den tidligere diktatoren Omar al-Bashir er kastet, sier Andersen.

– Skjer hele tiden

Afrikakjenner og frilansjournalist Maren Sæbø er ikke overrasket. Hun sitter i styret i presse-stiftelsen Skup og har vært med på å invitere utenlandske journalister til arrangementer i Europa.

– Vi ser at afrikanske journalister får avslag på visum-søknadene, sier Sæbø.

Hun mener myndighetene forsøker å unngå at det blir levert inn asyl-søknader.

– Jeg vet ikke om hun ville ha forsøkt å bli værende. Dersom det går feil vei i Sudan, så er det klart at hun er et mål for de konservative.

Sæbø mener avslagene viser at mennesker blir mistenkeliggjort av myndighetene.

– Disse avslagene forhindrer at viktige stemmer blir hørt i omverdenen, og det hindrer disse menneskene å bygge internasjonale nettverk som kan gi dem ekstra trygghet, sier Sæbø.

https://www.nrk.no/urix/norge-vil-ikke-ha-besok-av-den-_den-nubiske-dronningen_-1.14730031