Norge, USA og Storbritannia ber Sør-Sudan levere fred

Hentet fra NTB 2. januar 20120 | 

Sør-Sudans ledere må levere en fred som varer. Det ber Norge, USA og Storbritannia om i en felles uttalelse.

Uttalelsen er etter alt å dømme ment å øke presset på Sør-Sudans president Salva Kiir og opposisjonsleder Riek Machar. De to skulle ha blitt enige om en samlingsregjering innen 12. november, men i stedet ble fristen forlenget med 100 dager.I uttalelsen skriver de tre landene at det nå gjenstår mindre enn seks uker før fristen går ut, og at lederne har en klar forpliktelse overfor sine borgere om å levere.– Vi ber alle parter om å vise at de har den politiske viljen til å levere fred. Sør-Sudans befolkning fortjener en regjering som respekterer menneskerettigheter, og ledere som gjør de nødvendige kompromisser til landets beste, heter det videre.

Kiir og Machar er fortsatt uenige om flere saker, spesielt når det gjelder sikkerhet og antall delstater.

Norge, Storbritannia og USA bisto i forbindelse med fredsavtalen mellom Sør-Sudan og Sudan samt etableringen av Sør-Sudan som et selvstendig land i 2011.

Bare to år etter løsrivelsen brøt det ut borgerkrig mellom styrkene til Kiir og Machar, som var Kiirs visepresident. Krigen har kostet opptil 400.000 mennesker livet, mens millioner er drevet på flukt.

I september 2018 signerte de to en maktdelingsavtale.

(©NTB)