Korona-tiltak gjør livet vanskelig i Juba

Hentet fra  Bistandsaktuelt 7.4.2020  Av Benjamin Takpiny (tekst og foto)

Folk i Sør-Sudan som lever av småforretninger, er nå tvunget til å delvis stenge ned virksomhetene sine for å motvirke spredningen av koronaviruset. Dette har ført til at mange har mistet levebrødet sitt, samtidig som prisene på mat og andre nødvendige varer øker.

Lørdag før påske ble det bekreftet at Sør-Sudan hadde fått sitt første tilfelle av koronasmitte. På en pressekonferanse i Juba meddelte nestlederen av kriseteamet for covid-19 og første visepresident, Riek Machar, at pasienten det dreide seg om er en 29 år gammel kvinnelig FN-medarbeider, som ankom fra Nederland via Addis Abeba 29. februar. Myndighetene har nå stengt flyplassen, utesteder og en rekke butikker.

– Det blir vanskelig for meg dersom det stenges helt ned her, jeg har ikke noen jobb i bakhånd, sier Maliir kjører motorsykkeltaxi (i Øst-Afrika også kjent som boda boda. Red.anm.)

Men slik situasjonen er nå, tjener 30-åringen faktisk bedre, fordi han, som alle andre motorsykkeltaxisjåfører, tar dobbel takst, og tjenesten han tilbyr er svært populær selv om koronaviruset sprer seg i regionen.

– Vi har økt takstene fordi prisene på helt nødvendige varer også har gått opp, sier han, og legger til: – Noen av oss tjener på dagens situasjon og har bedre fortjeneste under denne begrensede lockdownen enn vi hadde før. Han forteller også at myndighetene hele tiden minner dem om å bruke munnbind og vaske hendene hyppig for å hindre spredning av viruset.

For å stoppe spredningen av viruset i Sør-Sudan satte president Salva Kiir i gang en rekke nye tiltak i forrige uke:

  • Det ble innført portforbud mellom klokka 20:00 og 06:00 i seks uker, grensene ble stengt sammen med flyplasse.
  • Alle sosiale arrangementer ble forbudt, som for eksempel idrettsarrangement, religiøse møter og sosiale og kulturelle tilstelninger.
  • I tillegg har butikker som ikke selger matvarer, blitt stengt, og motorsyklister får ikke lov til å ta med passasjerer.

En del av boda-boda-sjåførene klarer seg ok sammenlignet med mange andre.  Prisene for deres tjenester har gått opp, forteller Maliir som kjører motorsykkeltaxi i Juba.

Ikke helt stengt

I mange land hvor pandemien har krevd tusenvis av liv, har myndighetene innført en total lockdown for å forhindre at det dødelige viruset sprer seg. Men første visepresident Riek Machar og kriseteamet for covid-19 har oppfordret folk til ikke å få panikk og sier at myndighetene «på dette stadiet ikke har noen intensjoner om å stenge ned landet helt».

De gjentok også viktigheten av å følge preventive tiltak mot spredning av viruset. Det dreier seg om tiltak som å holde seg hjemme, sosial distansering og regelmessig håndvask med såpe.

Mabior Makur (22) selger klær, noe som har blitt svært vanskelig etter at president Salva Kiir forbød offentlige forsamlinger og stengte markedene for salg av ikke-essensielle varer, altså varer som ikke er matvarer.

Frykten for spredning av koronaviruset er i ferd med å knekke den lille forretningen hans, som han er helt avhengig av for å betale husleie og mat. Makur sparer også penger for å finansiere utdanningen sin ved Upper Nile University, som han hadde planlagt å begynne på senere i år.

– Jeg startet opp forretningene mine i januar 2019, men nå går det treigt på grunn av virusutbrudd i nabolandene. Vi gjør alt vi kan, men forretningene går dårlig, sier Makur.

 

Må jobbe for å spise

Mabior Makur og mange andre selgere med ham bryter retningslinjene om å holde seg hjemme, rett og slett fordi de er redde for å sulte. Men nå har politiet begynt å gå til aksjon mot gateselgerne i Juba, så selgerne må hele tiden være på vakt, ellers risikerer de at hele varebeholdningen blir konfiskert.

– Jeg kommer til å fortsette å jobbe rolig og forsiktig, for hvis jeg blir tvunget til å være hjemme, har jeg ikke penger til mat. Jeg har ingen familie som kan hjelpe meg her, sier Makur. Han forteller at vil fortsette med å flytte rundt med varene sine fordi varene fort vil bli beslaglagt av politiet hvis han oppholder seg for lenge på et sted.

– Mitt håp er at myndighetene, om mulig, gir oss lov til å jobbe første del av dagen og stenge før klokka sju. Hvis de gir oss tillatelse til det, klarer vi oss, hvis ikke, vet jeg ikke mine arme råd, sier Makur.

 

Måtte stenge

På markedene finner vi hovedkilden til inntektene i Sør-Sudans store uformelle økonomi. Og uten kyst er landet helt avhengig av matimport fra nabolandene. Men nå har myndighetene begrenset transporten over grenseovergangene og stoppet kommersielle flyvninger.  Ifølge en rapport fra Integrated Food Security Phase Classification (IPC) i februar i år risikerer minst 6,5 millioner sør-sudanere å stå overfor en matvarekrise.

Og det er mange som kan vitne om hvor vanskelig hverdagslivet i Sør-Sudan har blitt i det siste:

Seksbarnsmoren Namusisi fra Uganda forteller at også hun har store problemer med å fortsette forretningene sine:

– Forretningene går snart ikke lenger. Jeg har stengt butikken min på markedet og begynt å selge noen varer på gata. Men flere ganger har jeg måttet stenge og skynde meg unna med varebeholdningen fordi politiet slår ned på gatesalg. Vi har blitt fortalt at det fra neste uke av vil være en fullstendig lockdown, til og med steder som selger mat vil bli stengt.

Og situasjonen vil bli enda verre for Sør-Sudan, som allerede har matmangel etter konflikten som brøt ut i desember 2013. Namusisi forteller også at hun ikke lenger har råd til å sende penger til familien sin i Uganda på grunn av det store inntektsfallet.

Myndighetene i Sør-Sudan har pålagt en rekke butikker som ikke selger livsnødvendige varer å stenge. I dette butikkområdet er det vanligvis fullt av kunder.

Høyere priser

Adam Mohammed er kjøpmann i Juba og sier at allerede før det første smittetilfellet ble bekreftet i Sør-Sudan, ble butikkene tvunget til å stenge tidlig, noe som gikk utover forretningene, siden de fleste kundene pleier å komme seint hjem fra jobb.

– Konsekvensene av koronaviruset kom først til landet fordi vi allerede er knyttet til resten av verden. Da land etter land begynte å stenge ned, gikk prisene på varer opp. Alt har blitt dyrere, sier han.

Kilde: https://www.bistandsaktuelt.no/nyheter/2020/korona-tiltak-gjor-livet-vanskelig-i-juba/