Kaos i Sudan: Abdalla Hamdok trekker seg

Hentet fra Klassekampen 4.1.2022 | Av  Forfatter: OØH

Abdalla Hamdok, statsministeren i Sudan, trakk seg søndag etter flere ukers store protester.

Det er enda en ny omdreining i den politiske krisa som har vedvart siden Hamdok ble avsatt i et kupp orkestrert av landets militære i slutten av november.Hamdok fikk jobben tilbake etter å ha inngått en avtale med hæren, der han gikk med på å lede en regjering bestående av teknokrater under militært overoppsyn.

Avtalen tilfredsstilte imidlertid ikke landets demokratibevegelse, som i ukene siden har demonstrert i gatene.

Bare timer før Hamdok trakk seg på søndag var tre demonstranter blitt drept av sikkerhetsstyrkene. Det totale antallet som er drept siden kuppet i november er nå oppe i 57, ifølge Al Jazeera.

I en tale søndag kveld uttalte Hamdok at hans forsøk på å mekle fram en løsning mellom sivile og militære ledere for å «levere folket det lovede freden, rettferdigheten og slutten på blodsutgytelsen».

Hamdok ble først statsminister høsten 2019, et halvt år etter at den mangeårige diktatoren Omar al-Bashir ble avsatt av generaler i hæren som følge av langvarige demonstrasjoner.

Han fikk Sudan fjernet fra USAs liste over statlige sponsorer av terrorisme, og tegnet også en fredsavtale med de væpnede opprørsgruppene som er samlet under paraplyen «Sudans revolusjonære front» (SRF).

Sudan har samtidig blitt kastet ut i en dyp økonomisk krise, og det har vært stadige gnisninger mellom den sivile og militære ledelsen. I sin tale søndag advarte Hamdok om at hele landets framtid står på spill.

«Vår nasjon går gjennom et farlig vendepunkt som kan true dets overlevelse om ikke kursen rettes opp umiddelbart», uttalte han.