Militærjuntaen i Sudan trekker seg tilbake – baner vei for overgang til sivilt styre

Hentet fra  Bistandsaktuelt 5.juli 2022  | Av

Demonstranter har fylt gatene i Khartoum med krav om overgang til sivilt styre i månedsvis. Mandag kan de ha lyktes. Militæret trekker seg tilbake, og det åpner et mulighetsvindu for overgangen til sivilt styre.

Sudans militære trekker seg fra forhandlingene om overgang til sivilt styre. De overlater nå ansvaret for å danne en ny regjering til partier og sivilsamfunnet.

Det opplyser lederen for de militære som grep makten i kuppet i oktober i fjor, og som siden har utropt seg selv til president, general Abdel Fattah al-Burhan.

Ifølge kuppgeneralen vil de militære tillate at landets «politiske og revolusjonære krefter» danner regjering. En ny militær ledelse vil deretter tre sammen og sørge for «sikkerhet og forsvarsoppgaver».

Måneder med demonstrasjoner

Kunngjøringen kommer etter måneder med demonstrasjoner i hovedstaden Khartoum, hvor demonstrantene har krevd overgang til sivilt styre.

Sikkerhetsstyrkene har slått hardt ned på demonstrantene. 114 mennesker er drept og hundrevis såret siden årsskiftet, ifølge opposisjonen.

I de siste demonstrasjonene har folkemengdene brent bildekk og bygd barrikader av murstein, mens sikkerhetsstyrkene har angrepet dem med tåregass og vannkanoner.

Torsdag forrige uke ble ni mennesker drept av sikkerhetstyrkene i det som er den blodigste enkeltprotesten så langt i år.

FNs menneskerettighetskommissær Michelle Bachelet uttalte at hun var forferdet over torsdagens drap, som skjedde selv om politiet hadde kunngjort at de ikke ville ta i bruk dødelige våpen for å spre de titusener av demonstranter som deltok. Menneskerettighetskommisæren har også krevd en uavhengig gransking av torsdagens hendelser, hvor blant annet en 15-åring mistet livet.

<span class=" italic" data-lab-italic_desktop="italic">General Abdel-Fattah al-Burhan under en pressekonferanse i fjor. Mandag sa han at de militære kommer til å trekke seg fra forhandlingene som var ment å løse den politiske krisen etter kuppet i fjor.</span>

General Abdel-Fattah al-Burhan under en pressekonferanse i fjor. Mandag sa han at de militære kommer til å trekke seg fra forhandlingene som var ment å løse den politiske krisen etter kuppet i fjor.
Foto: Marwan Ali / AP / NTB

Mulighetsvindu

Opposisjonen og sivilsamfunnet har tidligere boikottet samtaler med kuppmakerne på bakgrunn av volden, og i forrige måned varslet også Den afrikanske union (AU) at de gjorde det samme.

Men mandag velger kuppmakerne, til de demokratiske kreftenes overraskelse, å selv trekke seg fra alle forhandlinger. Dette med hensikt å bane vei for overgang til sivilt styre.

– De militære styrkene vil ikke stå i veien for en demokratisk overgang, sa general Abdel Fattah al-Burhan mandag.

Videre oppfordret han de «politiske og revolusjonære kreftene» i landet til å starte samtaler for å danne en overgangsregjering, og lovet at de militære ikke skal stå i veien for et fremtidig valg hvor Sudans innbyggere selv får bestemme hvem som skal styre.

 

Kilde: Militærjuntaen i Sudan trekker seg tilbake – baner vei for overgang til sivilt styre (bistandsaktuelt.no)