Norges ambassadør til Sudan: – Det har vært et helvete på alle måter

Hentet fra  NRK- Urix 24.4.2023

Norges ambassadør til Sudan, Endre Stiansen, forteller om dramatiske dager i det krigsherjede landet før han ble evakuert søndag.

Denne uken har vært helt forferdelig, det har vært et helvete på alle måter. Samtidig har vi hatt et klart mål for øye, og det har vært å komme seg ut i sikkerhet, sier han til NRK.

Stiansen har sammen med to andre norske diplomater vært isolert ulike steder i Khartoum den siste uken.

Søndag ettermiddag kom nyheten om at de var blitt evakuert.

UD opplyser til NRK at evakuering skjedde i samarbeid med andre land, men vil ikke si noe om hvilke land det gjelder, eller selve evakueringen, utover at den ikke var udramatisk.

– Jeg kjente selvfølgelig på en enorm lettelse, forteller han til NRK.

– Det har vært en veldig hektisk uke med lite søvn. Men jeg synes dette har vist at systemet vårt fungerer godt, i og med at jeg sitter her og de to andre kollegene mine også kom seg ut, påpeker han.

En konvoi med biler på vei ut av Khartoum.

FOTO: ABUBAKARR JALLOH / AFP– Alvorlig situasjon

Samtidig beskriver ambassadøren de siste dagene i Khartoum som svært dramatiske.

Stiansen forteller at et forsøk på å få de to andre ambassadørene i sikkerhet i ambassadebygningen, holdt på å gå galt søndag.

– Vi var på tre forskjellige steder. De to andre var i private hus, der sikkerheten var dårligere enn i ambassaden. Målet var å få de to andre til ambassadehuset så fort som mulig.

For å klare dette måtte de passere en sperring, og det gikk ikke helt etter planen.

– Vi er i en krigssone. Jeg trodde vi hadde en avtale som ville holde, men det hadde vi ikke. Det oppstod en situasjon som ble veldig alvorlig. Heldigvis løste det seg, sier han, og takker den lokale sjåføren for at det hele løste seg.

Italienske statsborgere blir evakuert fra Khartoum i Sudan.

Tjenestemenn ved Saudi Royal Navy hjelper et barn ombord en evakueringsbåt i Port Sudan.

Et jordansk militærfly ankommer Amman med evakuerte fra Sudan.

Betjente ved Saudi Royal Navy ønsker evakuerte velkommen i det de ankommer Jeddah Sea Port.

Evakuerte fra Sudan ankommer en militærflyplass i Amman 24. april 2023.

– Katastrofe uten sidestykke

Ute av Sudan og i trygghet, går tankene til de som ennå er igjen.

– Det er de fattige folkene som nå er igjen og forsøker å komme seg ut. De går til fots langs gatene med noen sekker på ryggene og poser i hendene. De forsøker å gjøre det samme som vi har gjort, forteller han.

– Det landet har vært gjennom er en katastrofe uten sidestykke. Det skjedde så utrolig raskt.

 

Les også:Sudans krise kan vekse seg stor – enormt stor

 

– Sett i ettertid: Har Norge gjort nok i denne konflikten?

– Vi har advart mot dette scenarioet i lang tid, vi har forsøkt å få dette til å utvikle seg i en annen retning, men dette er først og fremst en sudansk krise og en sudansk katastrofe, understreker han.

Rømmer fra landet

Flere land har nå gjennomført evakuering av sine diplomater og statsborgere i landet.

Det er registrert rundt 80 norske borgere i Sudan, og UD opplyser at de kartlegger ulike alternativer for evakuering i samarbeid med andre land.

Utenriksdepartmentet opplyser til NTB mandag kveld at nærmere 30 norske borgere har lyktes med å reise ut det siste døgnet.

– Vi har nå besluttet å sette opp to flyvninger fra Khartoum til Amman og Djibouti. Forsvaret bidrar med Herkules transportfly til operasjonen. Det første flyet går allerede i morgen tidlig, sier pressetalsperson i UD, Ane Haavardsdatter Lunde til NRK.

Minst 420 mennesker er drept og 3.700 såret siden kampene i Sudan mellom den paramilitære gruppen RSF og den sudanske hæren begynte forrige lørdag, ifølge tall fra Verdens helseorganisasjon (WHO) fredag.

De reelle tallene kan være langt høyere.

Rettelse utført 24. april 19.35: I en tidligere versjon av denne saken stod det at den franske ambassaden i Oslo har opplyst til NRK at de bistod i evakueringen av de norske diplomatene. Det er ikke riktig. Ambassaden har bekreftet at de har bidratt til å hente ut fire nordmenn, men har ikke gitt noe ytterligere bekreftelse på hvem disse personene er.

Kilde: Norges ambassadør i Sudan: – Det har vært et helvete på alle måter – NRK Urix – Utenriksnyheter og -dokumentarer

Les også:Tre barn under ti år blant de gjenværende norske i Sudan

Hør også:
 

Fanget mellom to hærer

Urix