Svenske oljetopper i retten – anklages for krigsforbrytelser i Sudan

Hentet fra   Panorama nyheter 6.9-2023

Det som trolig blir den lengste rettssaken i svensk historie, er i gang. To tidligere oljetopper er tiltalt for medvirkning til krigsforbrytelser i Sudan.

Ian Lundin og Alex Schneiter har vært henholdsvis styreleder og administrerende direktør i Lundin Oil. I 1997 inngikk selskapet en avtale om oljeutvinning i den sørlige delen av Sudan, som da var rammet av en langvarig borgerkrig.

To år senere innledet det sudanske militæret en offensiv for å ta kontroll over oljefeltene. Landsbyer ble påtent, sivile drept og kvinner voldtatt, ifølge konfliktforskeren Johan Brosché, som er innkalt som ekspertvitne i retten.

Hundretusener av sivile ble drevet på flukt, og tusenvis ble drept. Ifølge Brosché var målet med offensiven å gjøre det lettere for Lundin Oil å utvinne olje.

Lundin og Schneiter ble tiltalt i 2021 etter en elleve år lang etterforskning. De nekter skyld på alle tiltalepunkter. Men påtalemyndigheten mener de har medvirket til krigsforbrytelser ved å inngå avtaler og stille krav om at militæret måtte skape gode forutsetninger for at Lundin Oil kunne operere i området.

– Anklagene er helt og holdent falske, sa Ian Lundin da han snakket med pressekorpset som var møtt opp for å dekke saken.

Han sa også at han og Schneiter har hatt saken hengende over seg i 14 år, og at de ser fram til å forsvare seg.

Området som Lundin Oil opererte i, er nå en del av den uavhengige staten Sør-Sudan. Rettssaken ble innledet i tingretten i Stockholm tirsdag, og er ventet å pågå fram til februar 2026.

Svenske oljetopper i retten – anklages for krigsforbrytelser i Sudan (panoramanyheter.no)