Amnesty anklager sørsudanske soldater for krigsforbrytelse

Amnesty anklager sørsudanske soldater for krigsforbrytelse -Framtid i Nord

Den røde containeren har gjentatte ganger blitt identifisert av vitner som den regjeringsstyrkene brukte til å sperre inne gutter og menn til de ble kvalt til døde i oktober 2015 i Leer town, som ligger i Leer County i Unity State i Sør-Sudan. Foto: ©Amnesty International 2016

Den røde containeren har gjentatte ganger blitt identifisert av vitner som den regjeringsstyrkene brukte til å sperre inne gutter og menn til de ble kvalt til døde i oktober 2015 i Leer town, som ligger i Leer County i Unity State i Sør-Sudan. Foto: ©Amnesty International 2016

I en fersk rapport, der massedøden beskrives i detalj for første gang, ber menneskerettighetsorganisasjonen om at soldatene straffeforfølges. Amnesty mener hendelsen var en krigsforbrytelse.

Drapene, som regjeringen har benektet, skjedde på området til en katolsk kirke i byen Leer. Ifølge Amnesty ble de over 60 menneskene bakbundet av regjeringssoldatene og stappet inn i en glovarm transportkonteiner. Rapporten baseres på uttalelser fra 23 øyenvitner.

– Vitnene forteller at de hørte fangene gråte og skrike av engstelse mens de banket på konteinerveggene, som de sier verken hadde vinduer eller andre former for ventilasjon, heter det i rapporten.

Ett av vitnene hevder å ha sett soldater som hentet ut fire lik fra konteineren før de igjen lukket den og lot flere innestengte personer – som ennå var i live – være igjen.

Amnesty oppfordrer Den afrikanske union (AU) til å ta affære i saken og få de skyldige dømt. Slektninger av de drepte har fortalt Amnesty at de var «kvegbønder, handelsmenn og studenter, ikke krigere». Det er ikke opplyst hva som kan ha vært bakgrunnen for drapene. (©NTB)