Sudanske kvinner voldtas til taushet

 

VG 24.3.2016

Sudanske sikkerhetsstyrker bruker systematisk voldtekt, trusler og andre overgrep for å skremme kvinnelige aktivister til taushet, ifølge Human Rights Watch.

<p>UNDERTRYKTE: Sudanske kvinner må følge strenge regler for klesdrakt og meninger. Det er som et fengsel, mener kvinnelige aktivister – som blir forsøkt truet til taushet med voldtekter og svertekampanjer.</p>

I en ny rapport som ble offentliggjort torsdag, «Good girls don’t protest», dokumenterer menneskerettsorganisasjonen hvordan kvinnelige aktivister, sosialarbeidere, jurister og journalister blir utsatt for både voldtekt, trusler om voldtekt og målrettede svertekampanjer.

Samtidig er systemet innrettet slik at gjerningsmennene går fri.

– Sudanske kvinner som forsvarer menneskerettighetene, utsettes for seksuelle angrep og trusler fordi de er kvinner, sier Afrika-direktør Daniel Bekele.

UNICEF: Barn bortført, drept og voldtatt i SørSudan

Rapporten bygger på intervjuer med 85 kvinnelige aktivister. De forteller om et regime som slår ned på all politisk opposisjon – og spesielt hardt mot kvinner. Ifølge HRW henger det sammen med at kvinner rangeres som annenrangs borgere i Sudan.

«Hore»

I april i fjor ble en aktivist pågrepet av sikkerhetsfolk for å dele ut løpesedler med oppfordring om å boikotte det kommende presidentvalget.

– De sa, dere kvinneaktivister og partimedlemmer, dere er alle horer, forteller hun.

– Jeg svarte at jeg gjør det jeg tror på. Da begynte de å sparke meg, og en av dem tok av seg buksene og voldtok meg.

Human Rights Watch: Barn brent levende i SørSudan

Kvinnen ble løslatt, men pågrepet igjen like etterpå. Da ble hun advart mot å fortelle noen om voldtekten.

Hun er ikke alene: HRW kan dokumentere et titalls saker der sikkerhetstjenestemenn har voldtatt eller truet med å voldta kvinnelige aktivister, gjerne mens de har vært vilkårlig fengslet.

Journalister fengslet

I 2011 førte den arabiske våren til en bølge av ungdomsprotester i Sudan. Da ble flere unge jenter fra organisasjonen Girifna («Vi er drittlei») fengslet og voldtatt. En av voldtektene fikk mye omtale i mediene, men myndighetene avviste anklagene og arresterte i stedet journalistene som hadde skrevet om voldtekten, skriver HRW i rapporten.

Også aktivister og studenter fra urolige Darfur og Nubafjellene hevder at de har blitt holdt i varetekt og voldtatt av politifolk.

Jentene ble advart mot å fortelle om overgrepene, og flere har valgt å flykte fra landet.

Ifølge HRW har Sudan konsekvent avvist alle beskyldninger om seksuelle overgrep, og ingen tjenestemenn har noen gang blitt stilt til ansvar for dette.

– Sudans ledere har skapt en fiendtlig atmosfære for kvinneaktivister, understreker Bekele.