Bistandsaktuelt 19.8.2016
Angrep på hjelpearbeidere
Bildetekst: Angrep på hjelpearbeidere
Angrep på hjelpearbeidere
130 millioner mennesker har nå behov for humanitær hjelp og beskyttelse som følge av konflikt, konflikt og naturkatastrofer. Dette er det høyeste tallet siden andre verdenskrig.
Samtidig er det mange steder blitt stadig farligere å være hjelpearbeider. Mest av alt for nasjonalt ansatte. Men også internasjonalt ansatte angripes.
I juli angrep trolig regjeringsstyrker i Sør-Sudan Terrain hotel i Juba. Hjelpearbeidere som bodde der har i etterkant fortalt grufulle beretninger om skyting, grov vold og gjengvoldtekter. En lokal journalist ble også drept.
Se video med intervju med hjelpearbeidere ( advarsel; sterke bilder – ekstern kilde)
På verdens humanitære dag 19. august ble nye tall offentliggjort om angrep mot hjelpearbeidere: 3952 hjelpearbeidere er direkte rammet av angrep de siste 20 årene. Mørketallene er trolig store.
Den årlige markeringen av humanitær innsats og de som jobber i felt startet i 2008. Det var på dagen fem år etter terrorangrepet på FNs hovedkvarter i Bagdad i Irak. 22 FN-ansatte ble drept.
Dette er noen av tallene fra 2015:
Antall hendelser: 148
Antall hjelpearbeidere som ble rammet: 287
Antall drepte: 109
Antall skadede: 110
Antall kidnappede: 68
Internasjonale ansatte: 28
Lokalt ansatte: 259
FN-ansatte: 44
Tall fra de siste 20 årene viser at over 80 prosent av de som er direkte rammet av drap, voldtekt, skytinger og kidnappinger er lokalt ansatte.
Her var det farligst i 2015:
Afghanistan
Sudan
Somalia
Sør-Sudan
Syria
Pakistan
DR Kongo
Irak
Sri Lanka
Kenya
(Kilde: Aidworker Security Group, «Humanitarian Outcomes (2015),