VG 25.10.2016
MØTTES: Norges ambassadør i Sør-Sudan, Gunnar Holm (fra venstre) og Børge Brende i samtale med Salva Kiir og utenriksminister Deng Alor Kuol i Juba. Foto: Utenriksdepartementet Foto: UD
I dag møtte Børge Brende Sør-Sudans president i Juba, i et regjeringskvartal med ferske skuddhull i veggen. Utenriksministeren advarer mot en kommende katastrofe.
– Lederne i Sør–Sudan har sviktet sitt folk, sier Børge Brende til VG over telefon fra Kenyas hovedstad Nairobi tirsdag kveld.
Da hadde han nettopp kommet tilbake fra det unge landet Sør–Sudan, som Norge, sammen med USA og Storbritannia, har lagt ned enorme summer og enda større diplomatisk prestisje i å stable på bena.
Det har ikke gått som planlagt.
Landet ble selvstendig den 9. juli 2011 etter en 22 år lang borgerkrig mot Sudan, som endte med en fredsavtale i 2005. Den tidligere opprørsgeriljaen SPLM/A dannet regjering i Sør–Sudan.
Men en intern konflikt skulle snart sette landet på en alvorlig prøve.
– Vi og omverden undervurderte behovet for en skikkelig intern avvæpning. Dette er et svært fattig land, som nesten ikke har veier eller sykehus, men som har enorme mengder våpen, sier Brende.
Presidenten i VG-intervju: Nekter for å stå bak massakre
I 2013 ga president Salva Kiir visepresident Riek Machar sparken etter en langvarig maktkamp.
De to slåss sammen for Sør-Sudans uavhengighet, men er i dag bitre fiender. Personkonflikten førte i desember 2013 til etnisk vold og blodige hevnangrep mellom folkegruppen dinkaer (lojale til Kiir) og nuere (lojale til Machar) de største folkegruppene i landet.
Maktkampen har ført til at titusenvis er drept og 2,5 millioner er sendt på flukt under borgerkrigen. Over seks millioner mennesker er avhengige av nødhjelp.
– Er mye av denne elendigheten et resultat av en maktkamp mellom to sta menn?
– Jeg er enig i den beskrivelsen. Men nå er det sånn at Salva Kiir er president og Machar har flyktet til Sør-Afrika. Jeg tror ikke at de to vil klare å bli enige om en løsning igjen, sier Brende.
Les også: Hilde Frafjord Johnson forhindret massakre i Sør–Sudan: – Jeg gjorde det rette
Mens Brende besøkte presidentkontorene til Kiir i Juba tirsdag, var det fortsatt hull i veggen, etter at Machars sikkerhetsstyrker skjøt mot Kiirs menn i juli år.
Kampene brøt ut den 7. juli og flere hundre ble drept og titalls tusen drevet på flukt.
– Konsekvensen av denne konflikten mellom Sudans ledere har ført til enorm lidelse, sier Brende.
Over 1,6 millioner mennesker er nå på flukt inne i landet og over 900.000 mennesker har flyktet fra Sør–Sudan til nabolandene siden desember 2013. Sør-Sudans økonomi ligger i ruiner. Ifølge det internasjonale pengefondet (IMF) er inflasjonen i landet på nærmere 300 prosent, og valutafallet nærmer seg 90 prosent i år.
Les også: Human Rights Watch: Barn brent levende i Sør–Sudan
Norge bidro med 472 millioner kroner i bistand til Sør–Sudan i 2015, det aller meste til humanitær hjelp. Brende mener at Norge nå ikke kan gi opp:
– Humanitære lidelsene er ubeskrivelige. Dette kan rett og slett ende i en hungersnød. Mennesker mangler medisiner, rent drikkevann og millioner av barn går uten skolegang. Dette er en glemt konflikt, der Norge fortsatt må bidra, sier han.
Norsk fredsforsøk får kritikk: Skylder på Norge for borgerkrigen