Hentet fra Bistandsaktuelt 13.8.2018 | Av Tor Aksel Bolle
139 hjelpearbeidere ble drept på jobb i fjor. For tredje året på rad var det flest angrep på hjelpearbeidere i Sør-Sudan.
Key Kennedy, ansatt i Flykninghjelpen, deler ut mat i delstaten Unity i Sør-Sudan.
Foto: Albert Gonzalez Farran.
Dette understreker de komplekse problemene vi møter når vi leverer hjelp i Sør-Sudan. Det viser også hvor alvorlig det er når væpnede aktører som angriper hjelpearbeidere går ustraffet, sier Jan Egeland. Flyktninghjelpen har jobbet i det krigsherjede landet i en årrekke.
Den ferske rapporten fra Aid Worker Security Database viser at nestenen tredel av de 158 verste angrepene mot hjelpearbeidere i fjor fant sted i Sør-Sudan.
Dyster rekord
Rekordmange hjelpearbeidere – 24 – ble skutt og drept i det afrikanske landet i fjor. Andre opplevde fysiske overgrep og væpnede ran. Kidnapping er også et økende problem. I 2017 ble et tjuetalls hjelpearbeidere holdt mot sin vilje av ulike grupper i Sør-Sudan.
«Før 2016 var kidnapping relativt sjeldent i Sør-Sudan. Den skarpe økningen fra 2016 og fram til og med 2018 viser en foruroligende tendens: at væpnede grupper bruker kidnappinger for å ta kontroll over hjelpeoperasjoner», heter det i rapporten.
Egeland håper at fredsavtalen som partene i Sør-Sudan nylig undertegnet vil gi bedre og tryggere arbeidsforhold for hjelpeorganisasjonene
– Vi er optimistiske til fredsavtalen som ble signert i forrige uke. Nå trenger vi gode tiltak som setter den ut i livet. Fredsavtalen må føre til at vi får bedre tilgang til mennesker som er fanget i konflikten, sier han.
Globalt: 139 drept i fjor
De oppdaterte tallene i rapporten viser at totalt 139 hjelpearbeidere ble drept i fjor. Det er det neste høyeste tallet på drepte siden Aid Worker Security Database begynte å samle tall i 2008.
Kidnappinger er også et stort problem. Globalt var det 72 hjelpearbeidere som ble kidnappet i fjor.
I tillegg til Sør-Sudan er Syria, Afghanistan og Den sentralafrikanske republikk, Nigeria og Somalia de farligste landene å jobbe i for bistandsarbeidere.
Både i Sør-Sudan og i de andre landene er det lokale hjelpearbeidere som løper den desidert største risikoen. Av de 313 som ble utsatt for alvorlige angrep i fjor var 285, det vil drøyt 90 prosent, lokale hjelpearbeidere.
Les mer om arbeidsforholdene for lokale hjelpearbeidere: De tok risikoen på vegne av FN
Kilde:
https://www.bistandsaktuelt.no/nyheter/2018/flest-hjelparbeidere-drept-i-sor-sudan/