Medier: Presidenten i Sudan er arrestert

Hentet fra VG.no | Av Halvor Bjørntvedt og Marthe S. Lien

Flere kilder, deriblant den saudiske TV-kanalen al-Arabiya, melder at presidenten i Sudan har gått av. Det går rykter om et militærkupp.

Ifølge kilder til nyhetsbyrået AFP er militære kjøretøy utplassert på veier og broer og har omringet presidentpalasset, og president Omar al-Bashir skal ha blitt satt i husarrest. Det sudanske nyhetsbyrået SUNA skriver at statsminister Mohammed Tahir Ayala er arrestert, og i tillegg er over 100 sentrale politiske figurer pågrepet ifølge Sky News Arabia.

Like før 8 rapporteres det om skyting i nærheten av presidentpalasset.

Det er meldt at den sudanske hæren vil komme med en «viktig uttalelse», men klokken 8 har det foreløpig ikke komme noen kunngjøring. Den arabiske avisen al-Hadath, som holder til i Jordan, skriver på Twitter at president Omar al-Bashirs vakter har blitt pågrepet. I tillegg skal flyplassen i hovedstaden Karthoum være stengt. Samme avis melder at et provisorisk styringsråd som inkluderer general og visepresident Awad Awaf er satt ned.

Ifølge Reuters har statlig TV og radio siden tidlig torsdag morgen spilt patriotisk musikk.

Store demonstrasjoner

Det har vært omfattende demonstrasjoner i landet de siste månedene, og de siste fem dagene har demonstranter oppholdt seg i gatene utenfor presidentpalasset og forsvarsdepartementet for å kreve president al-Bashirs avgang. Ifølge AFP har demonstranter i hovedstaden blitt anmodet av arrangørene av protestene om å samle seg torsdag morgen.

Utenriksreporter for Channel 4 News, Yousra Elbagir, skriver på Twitter at flere tusen har ankommet proteststedene, og at flere har begynt å feire.

Bashir har sittet som president i nesten 30 år, siden han først tok makten i et kupp i 1989. Omfattende demonstrasjoner har pågått i landet siden desember, da prisene på brød ble tredoblet. Totalt skal omkring 50 ha blitt drept i uro og sammenstøt, skriver NTB.

I februar erklærte al-Bashir unntakstilstand i ett år, og oppløste samtidig regjeringen etter de nesten daglige protestene.

Tiltalt for folkemord

I 2009 og 2010 ble al-Bashir tiltalt av den internasjonale straffedomstolen i Haag for folkemord og krigsforbrytelser, som skal ha funnet sted under krigen i Darfur i 2003. Til tross for at straffedomstolen utstedte en arrestasjonsordre har presidenten levd som en fri mann, og beholdt presidentembetet, skriver The Guardian.

Flere land, deriblant Norge, har ifølge avisen oppfordret til et fredelig maktskifte i landet, men siktelsene i straffedomstolen skal ha skapt problemer for dette.

https://www.vg.no/nyheter/utenriks/i/MR7O1E/medier-presidenten-i-sudan-er-arrestert