Hentet fra NRK – URIX 21.4.2019 | Av Inger Marit Kolstadbråten
Etterforskere fant nærmere en milliard kroner i boligen til Sudans avsatte president, Omar al-Bashir. Han er tidligere tiltalt for krigsforbrytelser og er nå også mistenkt for hvitvasking av penger.
Del på FacebookDel på TwitterDel på epost
Omar al-Bashir ble avsatt etter masseprotester i april etter 30 år ved makten og satt i husarrest.
Etterforskere har nå funnet kofferter med 351.000 amerikanske dollar, seks millioner euro og fem milliarder sudanske pund i den avsatte presidentens hjem, ifølge nyhetsbyrået Reuters.
General Abdel Fattah al-Burhan som leder militærjuntaen som nå styrer landet, bekrefter ifølge nyhetsbyrået AFP at de har beslaglagt beløp tilsvarende rundt en milliard norske kroner.
Nederlandske Radio Dabanga har offentliggjort et bilde av soldater som viser fram flere sekker som skal være fulle med kontanter beslaglagt hos den tidligere presidenten.Laster Twitter-innhold
Lørdag sa landets nye riksadvokat, Al-Waleed Sayyed Ahmed, at myndighetene har startet etterforskning mot den tidligere presidenten for hvitvasking av penger og ulovlig besittelse av utenlandsk valuta.
Samtidig ba han myndighetene registrere alle private formuer og eiendeler til byråkrater i det forrige regimet og deres familier, ifølge det statlige nyhetsbyrået SUNA.
Drepte demonstranter
Protestene mot al-Bashirs regime startet i januar mot økte priser på brød og drivstoff. Demonstrasjonene vokste seg siden til en bred folkeoppstand.
Sikkerhetsstyrker slo hardt ned på protestene, og over 100 demonstranter ble de neste månedene drept, ifølge anslag gjengitt av Human Rights Watch.
Militærjuntaen ledes nå av general Abdel Fattah al-Burhan. Han har lovet sivilt styre innen to år, men demonstranter har siden holdt stand utenfor hærens hovedkvarter i Khartoum.
– Jeg går ingen steder før Burhan overfører makten til en sivil regjering, sier Wali Aldeen, som har slått leir utenfor hovedkvarteret siden den dagen Bashir ble styrtet.
Krever sivil administrasjon
Sudans militærjunta og protestbevegelsen møttes lørdag og er enige om å ha flere samtaler for å nå et sivilt styre, sier protestleder Siddiq Yousef etter møtet.
– Vi har tydeliggjort vårt krav, som er at makten overføres til en sivil administrasjon. Vi har blitt enige om å fortsette samtalene for å nå en løsning som tilfredsstiller begge sider og som sørger for en fredelig overføring av makt, sier Siddiq Yousef, et høytstående medlem i paraplyorganisasjonen som har stått i spissen for folkeoppstanden.
Fredag samlet hundretusener av mennesker seg utenfor hærens hovedkvarter i Khartoum med krav om frihet, fred og rettferdighet. Fredag var det nøyaktig fire måneder siden de første demonstrasjonene mot regimet.
Bashir etterforskes
Omar al-Bashir, som selv grep makten i et militærkupp i 1989, ble denne uka flyttet til Kober-fengselet i Khartoum, også det etter krav fra demonstrantene.
75-åringen ble i 2009 tiltalt for krigsforbrytelser og folkemord i Darfur-regionen av Den internasjonale straffedomstolen (ICC) og har vært etterlyst internasjonalt siden.
Sudans militære kuppmakere har opplyst at de ikke akter å utlevere ham til Haag-domstolen og sier at det vil være opp til en framtidig sivil regjering å avgjøre om han skal utleveres.