Hentet fra Klassekampen 13.6.2019 Av Amal A. Wahab, Kairo
UAVKLART: Forhandlingene mellom protestbevegelsen og hæren er gjenopptatt. –Uakseptabelt etter massakren, sier sudansk aktivist til Klassekampen.
Sudan
– Generalstreiken, som har vart i tre dager, ble avsluttet tirsdag. Partene i Sudan er enige om å gjenoppta forhandlinger, uttalte Mahmoud Dir, talsmann for Etiopias statsminister Abiy Ahmed.
Abiy var fredag i Khartoum for å mekle mellom protestbevegelsen og militæret og etter at forhandlingene gikk i stå forrige måned. Situasjonen ble tilspisset da soldater mandag 3. juni oppløste protestleiren utenfor hærens hovedkvarter i Khartoum. Ifølge protestbevegelsen ble 118 mennesker drept og 500 såret i den blodige aksjonen.
Mangler legitimitet
«Massakren var en forbrytelse mot menneskeheten. Det er uakseptabelt at enkelte fraksjoner nå skal forhandle med hæren igjen», skriver «Ibrahim», en sudansk aktivist og et sentralt medlem av en stor opposisjonskoalisjon som også er en del av Alliansen for frihet og endring, i en melding til Klassekampen.
Alliansen har forhandlet med hæren om overgangsperioden etter at president Omar al-Bashir ble avsatt i april. «Ibrahim» er ikke aktivistens virkelige navn. Tidligere sto han fram med fullt navn. I dag tør han ikke det.
Forhandlingene mellom alliansen og hæren gikk i stå i mai etter uenighet om sammensetningen av Landets øverste råd. Hæren insisterer på å ha flertall i rådet, men Alliansen krevde en sivil majoritet.
TILBAKESLAG: Demonstranter forsøkte, dagen etter den blodige aksjonen forrige mandag, å forskanse seg i protestleiren. Til slutt måtte de gi tapt. FOTO: MOHAMMED NAJIB, AP/NTB SCANPIX
Ibrahim reagerer på at Alliansen allerede tirsdag fremmet åtte kandidater til det som skal bli Landets øverste råd, og at forhandlingene med hæren starter igjen.
«Forhandlinger med hæren vil mangle legitimitet inntil en internasjonal gransking finner sted og de ansvarlige for massakren er stilt for retten. Det finnes fraksjoner i opposisjonen som bruker massakren til å sikre seg politisk makt», skriver han.
Tirsdag la hæren fram sin granskingsrapport og bekreftet at offiserer i hæren hadde deltatt i massakren. Offiserer er suspendert og vil bli stilt for retten, heter det i uttalelsen som hevder offiserene handlet på egen hånd.
«Vi krever er en uavhengig internasjonal gransking. Hæren var delaktig og kan ikke selv granske aksjonen», sier Ibrahim.
Ble landsforvist
Mandag ble tre opposisjonelle ledere fra Det sudanske folks frigjøringsbevegelse (SPLM-North), som er et forbudt politisk parti og milits i Sudan, deportert. SPLM ble etablert i 1983 og kjempet for uavhengighet. Da Sør-Sudan ble uavhengig, forble noen av medlemmene i nord og dannet SPLM-North. Gruppa beskyldes for å være støttet av Sør-Sudan, samtidig som Sudan også anklages for å støtte opposisjonsgrupper i Sør-Sudan.
Klassekampen har fått kontakt med Mubarak Ardoul, en av de tre som mandag ble sendt ut av landet.
Mubarak Ardoul
– Vi er sudanere som kjemper for et demokratisk Sudan. Vi er en del av Alliansen for frihet og endring. Mandag ble vi satt på et militærfly og landsforvist. Jeg frykter at vi er de første i en bølge av landsforvisning av opposisjonelle, sier Ardoul på telefon fra Juba, hovedstaden i Sør-Sudan.
Yasir Arman, generalsekretærn av SPLM-North, og Ismail Jalab, en annen leder i samme gruppe, ble deportert sammen med Ardoul.
Advarer mot kaos
Ardoul krever også en gransking av massakren.
– Enhver gransking av hæren som har drept sudanere, vil bare forspille bevis og beskytte mordere. Derfor krever vi en internasjonal gransking, sier han.
Ardoul og SPLM-North ga betinget støtte til forhandlinger, etter å ha møtt Etiopias statsminister Abiy Ahmed i den etiopiske ambassaden i Khartoum forrige uke.
– Våre krav er tydelige: En internasjonal gransking av massakren, nettilgangen må tilbake, politiske fanger må løslates og hæren må trekke seg ut, også ut av konfliktområdene i sør, der vår væpnede kamp har funnet sted.
Han sier at han ikke kan bekrefte om forhandlingene vil starte igjen, men «håper det skjer på visse betingelser».
– Dersom hæren og militser fortsetter å holde på makta i landet og klarer splitte den opposisjonelle blokka, vil det få katastrofale følger for Sudan og hele regionen. Alle tjener på et stabilt Sudan, som bare er mulig ved å etablere et demokrati. Det regionale og det internasjonale samfunnet må legge press på hæren. Hvis ikke, vil alle merke følgene, sier Ardoul.
Kilde: https://www.klassekampen.no/article/20190613/ARTICLE/190619988