Gresshoppesvermer har nådd Sør-Sudan

Hentet fra Adresseavisen | Originalkilde NTB

6 millioner mennesker lider allerede under matmangel i landet. Tirsdag kveld kom meldingen om at gresshoppesvermene er observert i områder av Sør-Sudan som grenser til Etiopia, Kenya og Uganda.

Gresshoppene spiser avlinger i raskt tempo og bidrar til en kraftig forverring av en allerede usikker matsituasjon.

På grunn av krig og stor matmangel er Sør-Sudan enda dårligere forberedt på en gresshoppeinvasjon enn de andre landene i regionen som er blitt rammet.

Svermene som nådde Øst-Afrika i januar, er de verste på 25 år, og i enkelte områder de verste på 70 år. Den enorme mengden skyldes værforhold som er gunstige for gresshoppenes formering, og eksperter knytter fenomenet til klimaendringene.

En ny gresshoppeinvasjon vil trolig ramme regionen innen få uker.

Svermene kan inneholde opptil flere hundre millioner gresshopper som er i stand til å tilbakelegge 150 kilometer på én dag, i et nådeløst jag etter å spise og formere seg, ifølge FNs mat- og landbruksorganisasjon FAO.

Kenya, Etiopia, Somalia, Uganda, Sudan og Eritrea er blant landene som er rammet. FAO har også advart om betydelig formeringsaktivitet av gresshopper i India, Iran og Pakistan, Egypt, Saudi-Arabia og Jemen.

https://www.adressa.no/nyheter/utenriks/2020/02/19/Gresshoppesvermer-har-n%C3%A5dd-S%C3%B8r-Sudan-21130931.ece