17 år med krig. Historisk fredsavtale i Sudan undertegnet

Hentet fra Vårt Land/NTB  3. oktober 2020 

Regjeringen i Sudan og opprørsgrupper har undertegnet en historisk fredsavtale som tar sikte på å ende konflikten som har herjet landet i årevis.

I dag har vi nådd en fredsavtale. Vi er glade. Vi har fullført oppdraget vårt, sa Tut Gatluak, som har ledet den sørsudanske forhandlingsgruppen, kort tid før fredsavtalen ble undertegnet under en seremonien i Juba i nabolandet Sør-Sudan.

Det ble tutet og ropt hurrarop da representanter fra opprørsgrupper og overgangsregjeringen en etter en signerte avtalen, ifølge en journalist fra nyhetsbyrået AFP som var til stede på seremonien.

Første skritt

Avtalen regnes som et første skritt til å få slutt på den 17 år lange krigen, som blant annet har rammet Darfur-regionen vest i Sudan hardt.

En fredsavtale i det krigsherjede landet har vært noe overgangsregjeringen har prioritert høyt det siste året. Regjeringen tok over i fjor da diktatoren Omar al-Bashir ble fjernet fra makten etter store demonstrasjoner. Han hadde vært Sudans president i 30 år.

Fredsavtalen omfatter en rekke saksområder, blant annet landeierskap, kompensasjonsordninger, maktfordeling og forhold som knyttes til flyktninger og internt fordrevne.

Mangler to opprørsgrupper

En representant fra Sudans revolusjonære front (SFR) signerte fredsavtalen, i tillegg til representanter fra øvrige opprørsgrupper. SFR er en paraplyorganisasjon for ulike opprørsgrupper fra Darfur samt delstatene Sør-Kordofan og Blånilen, som begge ligger sør i landet.

To andre etablerte opprørsgrupper har valgt å stå utenfor fredsavtalen, noe som antyder at fredsprosessen i landet fortsatt står overfor utfordringer.

Representanter fra Tsjad, Qatar, Egypt, Den afrikanske union, EU og FN undertegnet også avtalen.

Brutal krig

Krigen i Darfur startet i 2003 da opprørsgruppene SLM og JEM grep til våpen mot al-Bashirs regime, som de beskyldte for å undertrykke ikke-arabere.

Myndighetene slo hardt tilbake med hjelp av den beryktede arabiske Janjaweed-militsen. Ifølge Den internasjonale straffedomstolen ICC og menneskerettighetsgrupper ble drap, voldtekt og plyndring gjennomført i stor skala.

Ifølge FN har konflikten i Darfur kostet flere enn 300.000 mennesker livet, og 2,5 millioner har blitt internt fordrevet. Så sent som i juli i år kom det meldinger om nye angrep i Darfur.

 

Kilde: https://www.vl.no/nyhet/17-ar-med-krig-historisk-fredsavtale-i-sudan-undertegnet-1.1782183